Menu

Ooglaserbehandeling

Heb je last van een bril of contactlenzen en ben je op zoek naar een effectieve en blijvende oplossing voor je oogproblemen? Dan is een ooglaserbehandeling wellicht de juiste keuze voor jou. In deze uitgebreide tekst gaan we dieper in op wat een ooglaserbehandeling precies inhoudt, waar je op moet letten, welke verschillende ooglaserbehandelingen er zijn, het herstel na de behandeling, mogelijke nevenwerkingen, de noodzakelijke voorwaarden en waarom Ooghulp je kan bijstaan in dit belangrijke proces.

Wat houdt een ooglaserbehandeling in?

Een ooglaserbehandeling is een geavanceerde en veelgebruikte procedure om refractieafwijkingen van het oog te corrigeren, zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Tijdens de behandeling wordt er gebruikgemaakt van een precisie-laser die het hoornvlies van het oog op een veilige en nauwkeurige manier hervormt. Hierdoor kan het licht dat het oog binnenkomt, op de juiste manier op het netvlies focussen, waardoor het zicht verbetert.

Vooronderzoek van de ogen

Voordat je een ooglaserbehandeling ondergaat, zal een grondig vooronderzoek van je ogen worden uitgevoerd om te bepalen of je geschikt bent voor de ingreep. Tijdens dit onderzoek zal een optometrist je ooggezondheid evalueren, je oogsterkte meten en andere relevante parameters beoordelen. Dit onderzoek is cruciaal om eventuele risico’s en complicaties te minimaliseren en om te bepalen welke specifieke ooglaserbehandeling het meest geschikt is voor jouw individuele behoeften. Na dit screenend onderzoek bij de optometrist zal een oogarts alle medische gegevens en scans bekijken en daarmee beoordelen of je geschikt bent voor een laserbehandeling.

Welke ooglaserbehandelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten ooglaserbehandelingen beschikbaar, elk met zijn eigen techniek en toepassingsgebied. De twee meest voorkomende categorieën zijn:

Dieptebehandelingen

Een dieptebehandeling, zoals LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) of SMILE (Small Incision Lenticule Extraction), omvat het creëren van een flap in het hoornvlies en de twee daaropvolgende lagen (Bowmanse membraan en het stroma. Dit om de onderliggende lagen van het hoornvlies te behandelen met de laser (het stroma). Hiermee wordt het hoornvlies gecorrigeerd naar de juiste

bolling en wordt de refractieafwijking behandeld. Omdat het epitheel niet wordt aangetast hersteld het oog sneller dan bij een oppervlakte laserbehandeling.

Van LASIK technieken is de femtoLASIK is de nieuwste techniek, waarbij er een femtosecond laser gebruikt wordt voor het maken van een flap. Bij de LASIK-behandeling wordt eerst een flap gecreërd en daarna het binnenste laagje (het stroma) van het hoornvlies gelaserd.

SMILE, ook bekend als Relex-SMILE, is een nieuwe diepe lasertechniek waarbij er een stukje hoornvlies wordt losgemaakt. Dit stukje hoornvlies wat ontstaat na het laseren heet een ‘lenticule’ en wordt verwijderd via een kleine openening die ook gelaserd wordt. De diepe laserbehandelingen worden vaak aanbevolen voor mensen met dikkere hoornvliezen.

Oppervlaktebehandelingen

Bij oppervlaktebehandelingen, zoals PRK (Photorefractieve Keratectomie) of LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy), wordt enkel de buitenste laag van het hoornvlies verwijderd om directe laserbehandeling van het hoornvlies mogelijk te maken. Het doel van de behandeling is om de bolling van het hoornvlies te corrigeren, dusdanig dat er geen rest-sterkte achterblijft om goed te kunnen zien. Bij de LASEK techniek wordt een sponsje met alcohol geplaatst op je hoornvlies om hiermee het buitenste huidlaagje te verwijderen. De nieuwste techniek van de PRK laser heet de transPRK lasertechniek, oftewel ‘no-touch techniek’. In tegenstelling tot de LASEK techniek, wordt bij de transPRK laser het huidlaagje (epitheel) van je hoornvlies eraf gelaserd, dus zonder noodzaak van een sponsje op het oog. Vandaar de benaming ‘no-touch’. Bij de oppervlakte laserbehandelingen wordt dus minder diep gelaserd tov LASIK of SMILE techniek.

Elke ooglaserbehandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is essentieel om samen met je oogarts de meest geschikte optie voor jouw situatie te bepalen.
Beide technieken hebben vergelijkbare resultaten in visuele uitkomstmaten.

Herstel ooglaserbehandeling

Het herstel na een ooglaserbehandeling kan variëren, afhankelijk van het type behandeling dat is uitgevoerd en de individuele reactie van de patiënt. In het algemeen kunnen patiënten verwachten dat ze de eerste dagen na de behandeling enig ongemak, branderigheid of irritatie in de ogen ervaren. De diepe laserbehandelingen geven sneller herstel omdat het huidlaagje niet aangetast wordt tijdens de laserbehandeling. Ook kan er sprake zijn van lichtschuwheid. Hiervoor worden een zonnebril aangeraden en om het herstel te bespoedigen worden er oogdruppels voorgeschreven. Er worden nacontroles ingepland om het herstel van de behandeling te vervolgen.

Bijwerkingen en complicaties

Net als bij elke medische procedure kunnen er ook bij een ooglaserbehandeling bijwerkingen optreden. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn droge ogen, wazig zicht en schitteringen rond lichtbronnen. Deze effecten verdwijnen meestal binnen enkele weken tot maanden na de behandeling.
Ook kunnen er complicaties van de behandeling voorkomen. Deze zijn o.a. een voorbijgaande, verminderde visus, over- of ondercorrectie van de refractie, een haze (hoornvliestroebeling), infecties.

Noodzakelijke voorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor een ooglaserbehandeling. Enkele voorwaarden die van invloed kunnen zijn op de geschiktheid zijn de oogsterkte, de dikte van het hoornvlies, de algemene gezondheid van de ogen en de leeftijd van de patiënt. Daarom is een grondig vooronderzoek essentieel om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor een ooglaserbehandeling.

Waarom Ooghulp?

Heb je last van een bril of contactlenzen en ben je op zoek naar een effectieve en blijvende oplossing voor je oogproblemen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt om uw ogen te laten screenen of ze geschikt zijn voor een laserbehandeling.

Dit artikel is geschreven door:

Ruim 70 aangesloten oogspecialisten

Op zoek naar iets anders?

Afwijkende brilsterkte

Refractie anomalieën zijn afwijkingen in het vermogen van het oog om licht correct te breken en te focussen, wat resulteert in onscherp zicht. Deze aandoeningen, variërend van bijziendheid tot astigmatisme, beïnvloeden mensen van alle leeftijden en kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Het correct diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen is cruciaal voor het behoud van een goede visuele gezondheid.

Pinguecula

Wilt u meer weten over de oogaandoening pinguecula? Hieronder gaan we dieper in op wat een pinguecula is, de oorzaken ervan, het verschil tussen pinguecula en pterygium, mogelijke behandelingen en waarom het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als u last heeft van deze aandoening.

Veelgestelde
vragen (FAQ)

Door de toenemende wachttijden om een oogarts te bezoeken en de stijging van oogziekten door de vergrijzende bevolking, biedt Ooghulp een efficiënte oplossing. Veel oogaandoeningen zijn niet acuut en kunnen uitstekend beoordeeld worden door een optometrist of orthoptist. Ooghulp zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt, vaak dichtbij huis, door een netwerk van gespecialiseerde oogspecialisten, zonder de noodzaak van een bezoek aan de oogarts.

U kunt direct een afspraak maken via onze website met een van onze oogspecialisten. Daarnaast kunnen huisartsen patiënten direct verwijzen via ZorgDomein. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte manier om de zorg te krijgen die u nodig heeft.

Ons team bestaat uit oogartsen, optometristen, orthoptisten en huisartsen. De optometristen zijn bekwaam in het herkennen van oogziekten aan zowel de buiten- als binnenkant van het oog en spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig signaleren van oogaandoeningen. Indien nodig verwijzen zij door naar een oogarts. Alle specialisten werken nauw samen om de best mogelijke zorg te bieden, ondersteund door een academie waar professionals van elkaar leren.

Voor huisartsen biedt Ooghulp een betrouwbare partner voor snelle en deskundige oogzorg, met korte wachttijden en snelle terugkoppeling, waardoor patiënten efficiënt geholpen kunnen worden. Voor optiekzaken is samenwerking met Ooghulp een kans om deel uit te maken van een toonaangevend platform voor hoogkwalitatieve oogzorg, met volledige ondersteuning van ons team van oogspecialisten. Dit verhoogt de waarde die zij bieden aan hun klanten.

Oogzorg toegankelijk voor iedereen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen tijdig en snel geholpen kan worden bij een oogklacht. Bij Ooghulp werken we samen met verschillende oogzorgverleners om u snel, passende oogzorg te kunnen bieden bij u in de buurt.