Xanthelasma
Denkt u dat u last heeft van xanthelasma of wilt u meer informatie over deze aandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van xanthelasma.
Wat is xanthelasma?
Een xanthelasma is een goedaardige geelkleurige vetophoping of zwelling van de huid. Xanthelasma palpebrarum bevindt zich specifiek op en rondom de oogleden. Meestal komen ze in de binnenste ooghoeken voor. De platte en gele vetbultjes zien we vaak bij mensen van middelbare leeftijd.
Een xanthelasma op zich geeft weinig klachten maar kan wel als zeer storend worden ervaren op cosmetisch gebied. Ze worden doorgaans beschouwd als een vorm van huidveroudering en komen meestal symmetrisch en op beide oogleden voor.
Oorzaken van xanthelasma
Xanthelasmata (meervoud van xanthelasma) kunnen ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Wel weten we dat een xanthelasma ontstaat door een vetstofwisselingsstoornis. Door de stoornis van de vetstofwisseling ontstaat er een overvloed aan vetcellen die zich gaan ophopen in de huid. Erfelijkheid kan ook meespelen in de ontwikkeling van xanthelasma.
Xanthelasma en cholesterol hebben in sommige gevallen een verband. Een verhoogd cholesterolgehalte speelt bij een deel van de patiënten een rol, maar dit hoeft niet. Vrouwen die een stofwisselingsstoornis oplopen tijdens of na de overgang hebben een verhoogd risico op xanthelasma palpebrarum. Ook mensen met diabetes of een aandoening aan de galwegen hebben een hoger risico om de huidaandoening te ontwikkelen.
Symptomen van xanthelasma
De klachten van xanthelasma palpebrarum zijn voornamelijk cosmetisch omdat deze zich prominent in het gezicht bevinden. De xanthelasmata kenmerken zich door gele verdikkingen op en rondom de oogleden. Ze bevinden zich veelal in de binnenste ooghoeken bij de neus en in de meeste gevallen komen ze symmetrisch aan beide kanten van het gezicht voor.
De huidaandoening groeit langzaam en uit zich in het begin als kleine individuele plekjes. Op den duur kunnen deze uitgroeien en samensmelten tot plekken van elke centimeters groot. De bulten kunnen zacht of hard aanvoelen. Bij mensen die brildragend zijn, kan de huidaandoening ontstaan op de plek waar de bril op de neus rust.
Behandeling van xanthelasma
Omdat de huidaandoening als cosmetisch storend ervaren kan worden, kan men proberen de xanthelasma te camoufleren door bijvoorbeeld make-up of een zonnebril te dragen. Dit is uiteraard niet ideaal. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om xanthelasma te verwijderen.
Behandelingen om xanthelasma te verwijderen zijn:
- Het verwijderen van de xanthelasma met behulp van een gefractioneerde CO2-laser.
- Het aanstippen met trichloorazijnzuur. Echter is de kans dat de bulten terugkomen met deze behandeling sterk aanwezig.
- Het wegbranden van de ophopingen met behulp van elektrocoagulatie. De kans op littekens is bij deze behandeling aanwezig.
- Het aanstippen van de xanthelasma met stikstof. Er is wel kans op pigmentverlies, of te wel witte vlekken, met deze behandeling.
Bij elke xanthelasma behandeling is er een kans dat de plekken geleidelijk terugkeren. Mochten bovenstaande behandelingen onvoldoende of niet helpen, dan kan een arts de xanthelasma operatief verwijderen. Ook in hardnekkige gevallen wordt sneller voor deze behandeling gekozen.
Xanthelasma zelf verwijderen wordt sterk afgeraden. Wat u wel kunt doen om xanthelasma te voorkomen is een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgen en uw hoge cholesterolwaarde verlagen.
Waarom Ooghulp?
Heeft u last van xanthelasma bij de oogleden of ervaart u andere vervelende symptomen? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!
Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.