Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Verziendheid

Twijfelt u of u verziend bent of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van verziendheid.

Wat is verziendheid?

Hypermetropie of verziendheid is een afwijking van de ogen met als belangrijkste kenmerk dat er van dichtbij niet scherp gezien kan worden. Een bril of contactlenzen met plus-sterkte zijn nodig om het zicht van dichtbij te corrigeren. Bij hypermetropie vallen de lichtstralen samen achter het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld van dichtbij.

Presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, is een leeftijdsgebonden oogaandoening, die sterk lijkt op verziendheid. De oorzaak van presbyopie is het natuurlijke verouderingsproces waardoor het zicht van dichtbij verslechtert. Bent u ouder dan 40 jaar en gaat u van dichtbij waziger zien? Dan kunt u ook last hebben van presbyopie in plaats van verziendheid.

Het verschil tussen bijziend en verziend is dat er bij bijziend in de verte niet scherp gezien wordt en bij verziend van dichtbij wazig wordt gezien.

Oorzaken en risicofactoren van verziendheid

Er zijn twee oorzaken van verziendheid, namelijk:

  • De oogbol is te kort. Als de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te kort is, vallen de lichtstralen achter het netvlies samen, in plaats van erop.
  • Het hoornvlies is te plat. Als het hoornvlies te plat is, worden de lichtstralen niet goed genoeg gebroken. Ook hierdoor komen de lichtstralen achter het netvlies samen.

Kinderen en jong volwassenen kunnen dit echter nog corrigeren door te accommoderen. Dit is het aanpassen van de sterkte van de ooglens. Doordat de ooglens zich vlakker of boller maakt, vallen de lichtstralen het netvlies op de juiste plek binnen, waardoor toch nog scherp wordt gezien. Oudere mensen kunnen niet meer goed accommoderen omdat de stugheid van de lens toeneemt. Als de verziendheid te groot is en het accommodatievermogen afneemt, zullen de verziendheid klachten toenemen.

Symptomen van verziendheid

De voornaamste klacht van verziendheid is het wazig zien van voorwerpen van dichtbij. Toch kan het meer klachten met zich meebrengen. Verziendheid symptomen kunnen zijn:

De symptomen bij een verziend kind, zoals vermoeidheid, kunnen moeilijk zichtbaar zijn. Vooral aan het einde van de dag zien ze wazig en zijn ze vermoeid door het accommoderen.

Behandeling van verziendheid

Verziendheid kan op meerdere manieren behandeld worden. Verziendheid kan namelijk gecorrigeerd worden door middel van een bril, contactlenzen, een laserbehandeling of een operatie.

Bril

Een bril met plus-sterkte, een zogenaamde plus-bril, zorgt ervoor dat de lichtstralen het netvlies op de juiste plek binnenvallen, waardoor er weer scherp gezien kan worden.

Contactlenzen

Wilt u liever geen bril dragen? Dan zijn contactlenzen met een plus-sterkte misschien een goede oplossing voor u. Contactlenzen corrigeren namelijk op dezelfde manier als een bril.

Laserbehandeling

Het is mogelijk om bij verziendheid de ogen te laseren. Tijdens deze laserbehandeling voor uw ogen wordt de vorm van het hoornvlies aangepast. Zo breekt het hoornvlies de lichtstralen op de juiste manier, waardoor er weer scherp gezien kan worden.

Lensimplantatie

Tijdens deze operatie wordt een extra lens, ook wel ICL (intra-oculaire lens) in het oog geplaatst. Deze kunstlens wordt achter de iris en net voor de eigen lens geïmplanteerd. De operatie is pijnloos en het herstel verloopt spoedig. De meeste mensen zien de volgende dag genoeg om normaal te kunnen functioneren. De operatie is feitelijk hetzelfde als een staaroperatie. Meer informatie over deze behandeling vindt u dan ook op de pagina ‘staaroperatie’.

Er zijn dus meerdere mogelijke behandelingen afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van het oog. Bespreek met uw oogarts welke verziendheid behandeling het beste bij uw situatie aansluit.

Waarom Ooghulp?

Bent u zelf verziend of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie