Uveïtis
Uveïtis is een overkoepelende term voor meer dan 30 soorten inwendige oogontstekingen.
Wat is uveïtis?
Uveïtis is een verzamelnaam voor meer dan 30 verschillende soorten inwendige oogontstekingen. Hierbij is het oog binnenin ontstoken, in bijvoorbeeld het vaatvlies. Dit kan in één laag van het oog zijn, maar ook in meerdere lagen. Daarnaast kunnen andere delen van het oog, zoals het netvlies of de oogzenuw, ook aangetast zijn door de ontsteking.
Soorten uveïtis
Er zijn meerdere soorten van uveïtis bekend, afhankelijk van de locatie in het oog waar de ontsteking zich bevindt. Het is belangrijk om te weten waar de ontsteking zich precies bevindt, om zo tot een betere behandeling van de ontsteking te komen. Iedere locatie heeft namelijk een andere oorzaak en verloop van de aandoening. Het is mogelijk dat een ontsteking zich tegelijk op meerdere plekken in het oog bevindt.
Uveïtis anterior
Bij een ontsteking in het voorste gedeelte van het oog, wordt gesproken van . Bij deze ontstekingsvorm is de iris aangetast. Deze vorm wordt dan ook vaak genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van uveïtis.
Intermediaire uveïtis
Het oog kan ook in het midden ontstoken zijn, waarbij delen als het straalvormig lichaam of het glasvocht aangetast zijn. Hierbij wordt gesproken van intermediaire uveïtis. Deze vorm komt bij zo’n 8 tot 20% van de gevallen voor.
Uveïtis posterior
Wanneer het achterste gedeelte van het oog ontstoken is, wordt gesproken over . Hierbij kan het vaatvlies, de uvea, of het netvlies, de retina, aangetast zijn. Meestal is er bij deze vorm sprake van een ontsteking in deze beide delen van het oog. Deze vorm komt in ongeveer 10% van de gevallen voor wanneer er een inwendige oogontsteking gediagnosticeerd is.
Panuveïtis
In sommige gevallen zijn alle delen van het oog aangetast. Er is dan sprake van een ontsteking aan het gehele oog, wat een combinatie is van alle bovengenoemde vormen van uveïtis. Deze vorm wordt panuveïtis genoemd.
Oorzaken van uveïtis
Om over te kunnen gaan op een gerichte behandeling, is het belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen. De oorzaak kan vaak met vervolgonderzoek door een specialist gevonden worden. Soms is het niet mogelijk om de oorzaak te achterhalen, maar in 60 tot 70% van de gevallen wordt de oorzaak wel ontdekt. Uveïtis kan door meerdere zaken veroorzaakt worden, namelijk:
Infecties
Eén van de oorzaken van de inwendige oogontstekingen kunnen infecties zijn. Wanneer het lichaam of het afweersysteem al verzwakt is, hebben infecties een grotere kans om toe te slaan. Deze infecties kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, schimmels, parasieten of virussen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de parasiet toxoplasmose of het herpesvirus. Dit zijn in Nederland de twee grootste infectieuze veroorzakers van uveïtis.
Ontstekingen zonder infecties
Soms treden ontstekingen in het lichaam op, zonder dat hier ziekmakers zoals bacteriën of virussen bij betrokken zijn. Deze vorm van infecties worden veroorzaakt doordat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Bij inwendige oogontstekingen keert het afweersysteem zich dan tegen het oog. De oogontstekingen kunnen dan veroorzaakt worden door wat we een auto immuunziekte noemen. Waarom het lichaam dit doet, is niet altijd bekend en wordt ook niet altijd achterhaald. In sommige gevallen wordt de oorzaak wel gevonden. In deze gevallen kunnen de ontstekingen soms veroorzaakt worden door sarcoïdose, gewrichtsaandoeningen of darmziekten.
Andere oorzaken van uveitis
Uveïtis kan ook veroorzaakt worden door andere oorzaken dan hierboven beschreven. Eén van deze oorzaken is trauma, bijvoorbeeld door een vreemd voorwerp wat het oog beschadigt. Ook kunnen inwendige oogontstekingen optreden als bijwerking bij gebruik van bepaalde medicijnen. Andere oogziekten, zoals een tumor, of een aangeboren afwijking kunnen ook een uveïtis veroorzaken.
Symptomen van uveïtis
Doordat uveïtis een verzamelnaam is voor meerdere inwendige vormen van oogontsteking, kunnen de klachten erg verschillend en uitlopend zijn. Zo kunnen er erg snel klachten ontstaan, meestal binnen één à twee dagen. Dit zijn vaak klachten als:
- Een plotseling rood oog en pijnlijke oog
- Verminderd zicht aan één of beide ogen
- Lichtgevoeligheid
- Tranende ogen
- Zwarte vlekken of slierten zien
Klachten kunnen overigens ook geleidelijk ontstaan. De oogontsteking kan in één van de ogen voorkomen, maar ook in beide ogen. Dit kan tegelijk, maar ook afwisselend in een van de ogen voorkomen.
Behandeling van uveïtis
Is er bij u een vermoeden van uveïtis? Dan wordt er eerst vervolgonderzoek gedaan door een specialist, om de precieze oorzaak te ontdekken. Wanneer dit bekend is, kan er een gericht behandelplan gemaakt worden. De behandeling wordt op iedereen afzonderlijk afgestemd, afhankelijk van de oorzaak van uw uveïtis. De behandeling is vooral gericht op het genezen van de ontsteking, maar ook om te voorkomen dat uw oog meer schade oploopt. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk om uveïtis te genezen. Meestal worden de ontstekingen behandeld met behulp van medicatie die de ontsteking remt en oogdruppels die de pupil verwijden.
Corticosteroïden
Een specialist kan ervoor kiezen om de ontsteking te behandelen met behulp van corticosteroïden in de vorm van oogdruppels. Deze corticosteroïden kunnen ook in tabletvorm voorgeschreven worden, of als injectie gegeven worden. Corticosteroïden remmen de ontsteking en worden vaak bij de niet-infectieuze vorm van uveïtis voorgeschreven.
Pupilverwijdende oogdruppels
Wanneer één van de klachten gevoeligheid voor licht is, kunt u oogdruppels krijgen die de pupil wijder maken. Deze oogdruppels voorkomen ook verklevingen van de lens met de pupil en verlichten de pijn die de ontsteking kan veroorzaken.
Oogoperatie
In sommige gevallen is er sprake van ernstige uveïtis en is medicatie, door de verschillende bijwerkingen, geen geschikte behandeling. In deze gevallen kan een oogarts er voor kiezen over te gaan tot een operatie.
Waarom Ooghulp
Denkt u dat u uveïtis heeft of wilt u uveïtis laten behandelen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!
Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.