Menu

Trillend ooglid

Wilt u meer informatie over een trillend ooglid? Ooghulp informeert u graag over de oorzaak, symptomen en behandeling.

Wat is een trillend ooglid?

Een trillend ooglid komt veel voor. Het ontstaat doordat de spiertjes in en rondom het ooglid zich snel achter elkaar aanspannen en ontspannen. Door deze spierspasmen gaat het ooglid trillen. De medische term voor een trillend ooglid is faciale myokymie. Het trillen kan enkele minuten duren, maar soms ook dagenlang aanhouden. In het laagste geval is dan sprake van een chronisch trillend ooglid. Een trillend ooglid is, gelukkig, in de meeste gevallen enkel vervelend en meestal onschuldig.

Het is belangrijk om te vermelden dat een trillend ooglid niet hetzelfde is als een trillend oog. Wilt u meer informatie over de aandoening trillend oog, ook wel nystagmus genoemd? Lees dan verder op de desbetreffende pagina.

Oorzaken van een trillend ooglid

De directe oorzaak van een trillend ooglid is een overactieve zevende hersenzenuw (nervus facialis). Deze zenuw is verantwoordelijk voor de uitdrukkingen in het gezicht. De zevende hersenzenuw stuurt namelijk de spieren in de oogleden, wangen en mondhoeken aan. Bij een overactieve zevende hersenzenuw kunnen deze spiertjes ongecontroleerd gaan samentrekken. U krijgt een trillend ooglid. In sommige gevallen kunnen ook de andere delen van het gezicht gaan trillen, maar dit komt zelden voor.

De zevende hersenzenuw kan overprikkeld raken door:

  • Stress en vermoeidheid. De twee belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid.
  • Langdurig ingespannen kijken. Bijvoorbeeld lang naar een beeldscherm kijken of ingespannen een boek lezen.
  • Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een mogelijke oorzaak voor een trillend ooglid is een gebrek aan magnesium. Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen. Een trillend ooglid kan ook door een tekort aan vitamine B12 komen.
  • Een allergie. Bij een allergie maakt het lichaam histamine aan. Sommige studies tonen aan dat deze stof voor een trillend ooglid kan zorgen.
  • Het nuttigen van veel cafeïne of alcohol. Het overmatig nuttigen van alcohol of cafeïne kan een trilling van het ooglid veroorzaken.

Er zijn ook een aantal medische oorzaken voor een trillend ooglid. U kunt eerder last hebben van een trillend ooglid als u zwanger bent of Multiple Sclerose (MS), Parkinson of een hersentumor heeft. Ook mensen met een infectie aan de rand van het ooglid (blefaritis), bindvliesontsteking (conjunctivitis) of het syndroom van Sjögren hebben vaker last van een trillend ooglid. Dit komt mede omdat deze aandoeningen vaak gepaard gaan met klachten van droge ogen (keratoconjunctivitis sicca).

Symptomen of klachten van een trillend ooglid

De klachten bij een trillend ooglid kunnen als zeer irritant worden ervaren, vooral wanneer deze klachten langdurig aanhouden. Het ooglid trilt en u kunt zich moeilijk focussen. Uw bovenste maar soms ook uw onderste ooglid trilt. De trillingen kunnen enkele seconden duren, maar uw oog kan soms ook uren of zelfs dagenlang trillen. Een zichtbaar en continue trillend oog kan erg vervelend zijn en u van uw dagelijkse bezigheden afhouden. Verder is de trilling van het ooglid meestal onschuldig.

Toch is het verstandig langs de huisarts te gaan:

  • Als de trillingen langdurig aanhouden. Dat wil zeggen als de trilling niet binnen enkele dagen of zelfs weken over gaat.
  • Als u na de trilling moeite heeft uw oog open te doen.
  • Als de trillingen naar andere delen van uw gezicht verspreiden.
  • Als uw oogleden naar beneden hangen.
  • Als uw oog erg rood en geïrriteerd is.

Dit kunnen symptomen zijn van serieuze aandoeningen, zoals Multiple Sclerose (MS), Parkinson of een hersentumor, waardoor deze door een arts moeten worden nagekeken.

Wat te doen tegen een trillend ooglid?

In de meeste gevallen kunt u een trillend ooglid zelf verhelpen. Probeer de volgende tips om een trillend ooglid te verminderen of te verhelpen. Neem voldoende rust, probeer stress te verminderen of te voorkomen, kijk niet te lang achter elkaar gespannen naar een beeldscherm of boek en probeer uw cafeïne en alcohol inname te verminderen. U kunt ook het desbetreffende ooglid zachtjes masseren en oogdruppels gebruiken indien u last heeft van droge ogen.

Meestal zal het trillen ophouden als u bovenstaande tips volgt. Is dit niet het geval en blijft het ooglid vaak en langdurig trillen? Dan kunt u doorverwezen worden naar een neuroloog. Deze arts zal kijken of er niet meer aan de hand is. Ook kan de neuroloog voorstellen om botuline toxine (botox) in uw ooglid te injecteren. Botox is een lokale spierverslapper die ervoor zorgt dat de trillende spiertjes in uw ooglid tijdelijk verslapt worden. Het ooglid stopt dan met trillen. Een nadeel is dat een injectie met botulinetoxine maar 2 tot 4 maanden werkzaam is. Daarna zal een nieuwe injectie nodig zijn indien het ooglid weer begint te trillen. Een botox injectie kan enige bijwerkingen geven.

Waarom Ooghulp

Heeft u last van een trillend ooglid of wilt u aan uw trillend ooglid behandeld worden? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Dit artikel is geschreven door:

Ruim 70 aangesloten oogspecialisten

Op zoek naar iets anders?

Afwijkende brilsterkte

Refractie anomalieën zijn afwijkingen in het vermogen van het oog om licht correct te breken en te focussen, wat resulteert in onscherp zicht. Deze aandoeningen, variërend van bijziendheid tot astigmatisme, beïnvloeden mensen van alle leeftijden en kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Het correct diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen is cruciaal voor het behoud van een goede visuele gezondheid.

Pinguecula

Wilt u meer weten over de oogaandoening pinguecula? Hieronder gaan we dieper in op wat een pinguecula is, de oorzaken ervan, het verschil tussen pinguecula en pterygium, mogelijke behandelingen en waarom het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als u last heeft van deze aandoening.

Veelgestelde
vragen (FAQ)

Door de toenemende wachttijden om een oogarts te bezoeken en de stijging van oogziekten door de vergrijzende bevolking, biedt Ooghulp een efficiënte oplossing. Veel oogaandoeningen zijn niet acuut en kunnen uitstekend beoordeeld worden door een optometrist of orthoptist. Ooghulp zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt, vaak dichtbij huis, door een netwerk van gespecialiseerde oogspecialisten, zonder de noodzaak van een bezoek aan de oogarts.

U kunt direct een afspraak maken via onze website met een van onze oogspecialisten. Daarnaast kunnen huisartsen patiënten direct verwijzen via ZorgDomein. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte manier om de zorg te krijgen die u nodig heeft.

Ons team bestaat uit oogartsen, optometristen, orthoptisten en huisartsen. De optometristen zijn bekwaam in het herkennen van oogziekten aan zowel de buiten- als binnenkant van het oog en spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig signaleren van oogaandoeningen. Indien nodig verwijzen zij door naar een oogarts. Alle specialisten werken nauw samen om de best mogelijke zorg te bieden, ondersteund door een academie waar professionals van elkaar leren.

Voor huisartsen biedt Ooghulp een betrouwbare partner voor snelle en deskundige oogzorg, met korte wachttijden en snelle terugkoppeling, waardoor patiënten efficiënt geholpen kunnen worden. Voor optiekzaken is samenwerking met Ooghulp een kans om deel uit te maken van een toonaangevend platform voor hoogkwalitatieve oogzorg, met volledige ondersteuning van ons team van oogspecialisten. Dit verhoogt de waarde die zij bieden aan hun klanten.

Oogzorg toegankelijk voor iedereen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen tijdig en snel geholpen kan worden bij een oogklacht. Bij Ooghulp werken we samen met verschillende oogzorgverleners om u snel, passende oogzorg te kunnen bieden bij u in de buurt.