Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Sterretjes zien

Heeft u last van sterretjes zien of wilt u meer informatie over deze oogklacht? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van het zien van sterretjes.

Wat is sterretjes zien?

De meeste mensen hebben wel eens last van plotseling sterretjes zien, bijvoorbeeld als men snel bukt of opstaat, of wanneer iemand een klap tegen het hoofd krijgt. Snelle, kleine en felle lichtflitsjes schieten dan voor de ogen langs en u ziet ‘sterretjes’. De lichtflitsen in het gezichtsveld worden veroorzaakt door een abnormale prikkel van het netvlies (de retina) naar de hersenen. De medische term van het zien van sterretjes is het ‘waarnemen van phosphenen’. Ook als u bent flauwgevallen, uw adem heeft ingehouden of u last heeft van (oog)migraine, kunt u sterretjes gaan zien.

Oorzaken van sterretjes zien

De directe oorzaak is hierboven al kort besproken. Het zien van sterretjes is een verschijnsel dat bij vele aandoeningen en klachten kan voorkomen. De indirecte oorzaken van sterretjes zien zijn dan ook als volgt.

Oogmigraine

Bij veel mensen gaat oogmigraine gepaard met het hebben van auraverschijnselen, waarbij men flitsen, schitteringen en vlekken kan waarnemen. Ook van het kijken in fel licht of normale migraine kunt u sterretjes gaan zien.

Oogontstekingen, als uveïtis

Uveïtis is een overkoepelende term voor meer dan 30 soorten inwendige oogontstekingen. Lichtgevoeligheid en zwarte vlekken of slierten zien zijn symptomen van inwendige oogontstekingen.

Lage bloeddruk

U kunt sterretjes zien bij lage bloeddruk. Wanneer de bloedvaten zich niet voldoende vernauwen, ontstaat een lage bloeddruk. Hierdoor kunt u lichtflitsen en sterretjes gaan zien. Ook kunt u sterretjes zien bij te snel opstaan.

Visuele vermoeidheid

Ook kunt u sterretjes zien als u moe bent. Wanneer u last heeft van vermoeide ogen kunt u namelijk klachten ervaren als sterretjes, sliertjes of lichtflitsen zien.

Diabetische retinopathie

Mensen met diabetes kunnen diabetische retinopathie ontwikkelen. Deze aandoening kan leiden tot o.a. het zien van sterretjes en bewegende vlekken en slierten.

Chorioretinitis centralis serosa

Bij deze aandoening, die vooral voorkomt bij mannen tussen de 25 en 45 jaar oud, komt het netvlies iets omhoog door een ophoping van vocht. Hierdoor kunt u flitsen en sterretjes gaan zien. Sterretjes zien door stress is een belangrijk symptoom van deze aandoening.

Glasvochtmembraanloslating

Wanneer men last krijgt van glasvochtmembraanloslating dan zijn de klachten veelal lichtflitsen in de ooghoeken, vlekken in het gezichtsveld en/of wazig zien.

Netvliesloslating

Wanneer men last krijgt van netvliesloslating dan zijn de klachten veelal lichtflitsen in de ooghoeken, vlekken in het gezichtsveld en/of wazig zien.

Ouderdom

Bij aandoeningen als macula pucker en mouches volantes, beide voornamelijk veroorzaakt door ouderdom, kunt u lichtflitsen, sliertjes en sterretjes gaan zien.

Alcoholgebruik

Wanneer men alcohol heeft genuttigd en daar een kater aan overhoudt, kunnen o.a. klachten als sliertjes, sterretjes en vlekjes zien ontstaan. Tijdens de afbraak van alcohol wordt het netvlies geprikkeld waardoor deze symptomen ontstaan.

Het is ook mogelijk om sterretjes te zien tijdens sporten, na inspanning of bij hoesten. Ook zwanger zijn en sterretjes zien kan voorkomen en is geen onbekende klacht.

Symptomen van sterretjes zien

De symptomen zijn zeer voor de hand liggend. U ziet sterretjes, schitteringen, sliertjes of vlekjes. Eventueel gepaard met lichtflitsen. Heeft u last van de bovenstaande klachten? Neem dan contact op met een oogarts. Deze kan de oorzaak van sterretjes zien achterhalen en een gepaste behandeling voorschrijven.

Behandeling van sterretjes zien

Aangezien er vele oorzaken zijn voor het zien van sterretjes, zijn er ook verschillende behandelingen. Afhankelijk van de oorzaak kan de juiste behandeling worden ingezet. Zo wordt de onderliggende oorzaak aangepakt en niet enkel de klacht.

Bij uveïtis, een inwendige oogontsteking, is een behandeling met medicijnen in de vorm van oogdruppels of zalf in de meeste gevallen noodzakelijk. Bij een klein scheurtje aan het netvlies wordt een laserbehandeling uitgevoerd om zo het netvlies vast te zetten en verdere scheuring te voorkomen. Indien er sprake is van een netvliesloslating, is een netvliesoperatie vereist. Voor de gerichte behandeling kunt u het beste de pagina van de desbetreffende aandoening of behandeling raadplegen.

U kunt niet altijd iets doen tegen het zien van sterretjes. Zoals bij sterretjes zien terwijl u zwanger bent of wanneer dit door vermoeidheid van de ogen komt. Soms verdwijnt de klacht vanzelf. Het beste kunt u de ogen voldoende rust geven, vooral bij intensieve inspanning, om zo de klachten te verhelpen of voorkomen.

Waarom Ooghulp?

Vraagt u zich af wat u kunt doen tegen het zien van sterretjes? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie