Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Slechtziend

Denkt u dat u slechtziend bent of wilt u meer informatie over deze oogklacht? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken en symptomen van en de hulpmiddelen voor slechtziendheid.

Wat is slechtziendheid?

Als u slechtziend bent, dan ziet u minder goed dan normaal. Een normaal gezichtsveld is zo’n 140 graden, maar vanaf wanneer bent u slechtziend ? Wanneer u een gezichtsvermogen heeft van minder dan 30% of een gezichtsveld heeft van rond de 30 graden, dan bent u slechtziend. Slechtziendheid kan niet worden gecorrigeerd door het dragen van een bril of contactlenzen. Ziet u minder dan 10% of is uw gezichtsveld kleiner dan 30 graden, dan spreekt men van ernstige slechtziendheid. In sommige gevallen is de beperking stabiel, echter in de meeste gevallen verergeren de klachten progressief. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 250.000 mensen slechtziend.

Oorzaken van slechtziendheid

De oorzaken van slechtziendheid kunnen bij de ogen, de oogzenuw of de hersenen liggen. Het kan aangeboren zijn, zoals bij cerebraal visuele stoornis (CVI) of albinisme, maar de visuele beperking kan zich ook pas op latere leeftijd voordoen.

De meest voorkomende oogaandoeningen die slechtziendheid kunnen veroorzaken zijn maculadegeneratie , staar , glaucoom en diabetische retinopathie . Ook kan slechtziendheid plotseling ontstaan door bijvoorbeeld netvliesloslating of een bloedpropje in een bloedvat van het netvlies.

Symptomen van slechtziendheid

Slechtziendheid kent vele symptomen . De meest voor de hand liggende natuurlijk: slecht zien. Men kan ook wazig zien of dubbelzien .

Andere mogelijke symptomen van slechtziendheid zijn:

  • Uitval in een deel van het gezichtsveld, bijvoorbeeld halfzijdige gezichtsuitval of tunnelzicht.
  • Lichtgevoeligheid
  • Vermoeide ogen
  • Donkere vlek in het midden van het gezichtsveld
  • Slecht zicht in het donker of nachtblindheid

Hulpmiddelen bij slechtziendheid

Een behandeling van slechtziendheid is in geringe gevallen mogelijk. Oogaandoeningen als staar, maculadegeneratie of glaucoom kunnen door een oogarts worden behandeld, waarna de klachten zullen afnemen of verdwijnen. Wanneer een arts heeft vastgesteld dat uw gezichtsvermogen niet te verbeteren is, kunt u kijken naar hulpmiddelen bij slechtziendheid . Mensen met visuele beperkingen maken gebruik van deze hulpmiddelen om zo zelfstandig mogelijk te leven. Enkele van deze slechtziend hulpmiddelen zijn:

Taststok of blindenstok

Een van de meest herkenbare en meest voorkomende mobiliteitshulpmiddelen voor blinden en zeer slechtzienden is de tast- of blindenstok . Hij is wit met eventuele rode strepen en heeft een speciale punt welke over de grond rolt of op de grond tikt. De lengte van de stok wordt speciaal afgestemd op de lengte van de gebruiker. Wanneer men een tast- of blindenstok gebruikt, heeft men in Nederland en België voorrang in het verkeer.

Blindengeleidehond

Blindengeleidehonden bieden hulp bij slechtziendheid en blindheid. De speciaal getrainde honden begeleiden hen in en rondom het huis en op straat. Er zijn enkele instituten in Nederland die deze honden selecteren en trainen. Men moet wel aan een bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een blindengeleidehond.

Braille

Braille is een lees- en schrijfalfabet speciaal ontwikkeld voor blinden en zeer slechtzienden. Het schrift werkt op basis van reliëf, waarmee men de bolletjes op papier kan voelen. Braille wordt vooral gebruikt door mensen die blind zijn geboren of op jonge leeftijd hun zicht hebben verloren.

Grootletterboek, luisterboek en schermlezer

Een grootletterboek is, zoals de naam suggereert, een boek met grote letters. Het lettertype is doorgaans ruim twee keer zo groot als bij normale boeken, waardoor slechtzienden mogelijk beter kunnen lezen. Een luisterboek of audioboek is een boek dat wordt voorgelezen. Een schermlezer of apparaat met spraakfunctie geeft informatie over datgene wat op een scherm te zien is of leest stukken tekst voor. Zo kunnen blinden of slechtzienden toch een computer of ander apparaat gebruiken. Sommige apparaten zijn ook via spraak te bedienen.

Filterbril

Een filterbril helpt bij het beschermen van de ogen tegen lichtgevoeligheid. Deze brillen hebben oranje of gele glazen die de ogen goed beschermen tegen fel licht. Het vermogen om contrast waar te nemen wordt niet verminderd.

Loep

Een loep heeft een vergrotende werking, waardoor slechtzienden mogelijk beter kunnen zien. Er zijn veel verschillende soorten loepen, zoals handloepen, beeldschermloepen en loepbrillen.

Een arts kan u adviseren welk hulpmiddel u het beste van dienst kan zijn.

Waarom Ooghulp?

Vraagt u zich af wat te doen tegen slechtziendheid? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie