Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Sjogren

Heeft u last van het syndroom van Sjögren of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, symptomen en behandeling van het syndroom van Sjögren.

Wat is het syndroom van Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen produceert die gericht zijn tegen de klieren in de slijmvliezen (voornamelijk de speeksel- en traanklieren). Hierdoor kunnen deze klieren chronisch ontstoken raken en minder goed functioneren, wat leidt tot verminderde afscheiding van vocht. Een van de meest voorkomende symptomen van dit syndroom is dan ook droge ogen en een droge mond. Helaas is er momenteel geen genezing voor de ziekte van Sjögren bekend.

Oorzaken van het syndroom van Sjögren

De oorzaak van de gecompliceerde auto-immuunziekte Sjögren is nog niet vastgesteld. Hoewel er al veel onderzoek is gedaan, hebben medische professionals en wetenschappers nog geen definitief antwoord gevonden. Daarom wordt er nog dagelijks wereldwijd onderzoek verricht naar dit syndroom. Het gebrek aan kennis over de oorzaken van het syndroom maakt het ook moeilijker om een behandeling te vinden die effectief is voor alle patiënten.

Ondanks de onzekerheid over de oorzaak van het syndroom, weten wetenschappers wel dat het voorkomt bij ongeveer 1 op de 1.000 mensen en dat het vaker voorkomt bij vrouwen. De diagnose van het syndroom van Sjögren vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 40 en 50, hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen. Naast droge ogen en een droge mond, kunnen patiënten ook last hebben van reumatische klachten zoals pijn en stijfheid in de gewrichten. Is het Sjögren syndroom erfelijk? Erfelijkheid en genetische aanleg spelen mogelijk een rol bij het syndroom van Sjögren.

Sjogren

Symptomen van het syndroom van Sjögren

Patiënten kunnen erg veel last hebben van de klachten van de ziekte van Sjögren. De eerste symptomen van Sjögren worden veroorzaakt door het niet optimaal functioneren van de speeksel- en traanklieren. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende Sjögren symptomen:

  • Droge ogen
  • Droge mond
  • Zwelling van speekselklieren (vaak onderaan de mond of achter het oor)
  • Verminderde smaak- en reukvermogen
  • Droge huid
  • Vaginale droogheid bij vrouwen
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Slecht gebit

Het is belangrijk om deze symptomen goed in de gaten te houden. In sommige ernstige gevallen kan het non-Hodgkin lymfoom, een soort lymfeklierkanker, voorkomen. Over het algemeen heeft Sjögren geen ernstig verloop.

Behandeling van het syndroom van Sjögren

Is er voor de ziekte van Sjögren een behandeling? Aangezien de oorzaak niet bekend is, is totale genezing niet mogelijk. Wel zijn er middelen voor het symptomatisch bestrijden van de klachten. Om de klachten te verlichten bij het syndroom van Sjögren, zijn er kunsttranen voor de ogen, die verkrijgbaar zijn in de vorm van druppels, gel of zalf. Daarnaast kunnen luchtbevochtigers in huis ook bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven met het syndroom van Sjögren. Indien de kunsttranen niet afdoende helpen, kunnen ook corticosteroïd of corticosteroïd-sparende druppels voorgeschreven worden door uw oogarts. Indien dit ook niet helpt wordt soms gekozen voor therapie met serum-druppels of bandage contactlenzen.

Een AIP-dieet (Auto-Immuun Protocol) kan bij Sjögren worden aangeraden omdat bij de ziekte van Sjögren bepaalde voeding ook verlichting kan bieden. Een AIP-dieet is een dieet dat ondersteuning biedt bij auto-immuunziekten door voedingsmiddelen die een immuunreactie uitlokken te vermijden. Het dieet richt zich op het herstellen van het lichaam.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van droge ogen of heeft u het syndroom van Sjögren of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie