Orthoptist
Een orthoptist heeft een 4 jarige HBO opleiding gevolgd en is een paramedicus werkzaam in de oogheelkunde. Een orthoptist is verantwoordelijk voor het behandelen van scheelziensklachten (strabismus), dubbelzien, brilafwijkingen bij kinderen, leesklachten en het luie oog (amblyopie). Een orthoptist richt zich op de samenwerking tussen de ogen.
Titelbescherming
Het beroep orthoptist is opgenomen in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), waarmee de beschermde titel “orthoptist” wettelijk erkend is als zorgprofessional. Orthoptisten kunnen lid worden van de beroepsvereniging: “Nederlandse Vereniging van Orthoptisten”. Tevens bestaat er een kwaliteitsregister voor paramedici waaraan orthoptisten deelnemen en elke 5 jaar de kwaliteitsregistraties herzien. Hiermee wordt de kwaliteit gewaarborgd, doordat orthoptisten jaarlijks cursussen en nascholingen moeten volgen.
Opleiding
De opleiding tot orthoptist is een 4 jarige HBO opleiding aan de Hogeschool van Utrecht.
Waar werken orthoptisten?
Veelal werken orthoptisten in ziekenhuizen en oogklinieken. Een ander werkgebied van de orthoptist is de jeugdgezondheidszorg en de slechtziendenorganisaties. Steeds vaker zijn ze ook werkzaam in de eerste lijn in orthoptiepraktijken en optiekzaken.
Wanneer ga je naar een orthoptist?
Kinderen kunnen via het consultatiebureau, de GGD of huisarts worden doorverwezen indien de visus verminderd of er een scheelstand van het oog te zien is. Volwassene komen vaak via een verwijzing van de huisarts maar mogelijk ook via een ander medisch specialist zoals de neuroloog in geval van dubbelzien klachten.
Het Orthoptisch onderzoek
Tijdens het orthoptisch onderzoek worden diverse metingen gedaan, zoals: gezichtsvermogen, oogstand, oogbewegingen, samenwerking tussen de ogen en pupilreacties. Bij vermoeden van onder andere een accommodatie stoornis zal de orthoptist druppelen met cyclopentolaat druppels. Deze druppels zorgen gedurende 24 uur voor grote pupillen en wazig zicht voor met name nabij omdat het accommodatie mechanisme van het oog even wordt stilgelegd.
De orthoptist stelt zelfstandig een diagnose en kan de patiënt behandelen middels het voorschrijven van een (prisma)bril of afplakken van het oog. Indien nodig kan de orthoptist de patiënt een advies geven voor een scheelziensoperatie. Hiervoor werken de orthoptist en de oogarts nauw samen en zal de patiënt door de oogarts geopereerd worden.