Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Oogmigraine

Wilt u meer informatie over oogmigraine? Ooghulp informeert u graag over de oorzaak, symptomen en behandeling.

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine wordt in de volksmond ook migraine zonder hoofdpijn genoemd. Zowel volwassenen als kinderen kunnen ermee af te rekenen krijgen en door de band genomen worden vrouwen net iets vaker getroffen dan mannen. Een aanval van oogmigraine komt plots opzetten en duurt in de meeste gevallen maximum een uur. Een aanval van oogmigraine gaat gepaard met het zien van zwarte vlekken of strepen, van hoekige figuren of van lichtflitsen en kan tijdelijk een verminderd gezichtsvermogen opleveren. Niet zelden is een aanval van oogmigraine een voorbode van een migraineaanval, maar dat hoeft niet. Het is perfect mogelijk om op regelmatige basis last te hebben van oogmigraine zonder dat u daarom per definitie een migraineaanval ontwikkelt. Wat natuurlijk in geen geval wil zeggen dat het voor u niet hinderlijk, vervelend en oncomfortabel kan zijn.

Oorzaken van oogmigraine

Als we op zoek gaan naar de oorzaken van oogmigraine, komen er een aantal factoren naar voren. Stress, emoties en vermoeidheid zijn een aantal factoren die oogmigraine in de hand kunnen werken. Roken en bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol en cafeïne vormen dan weer aan andere uitlokkende factor. Tenslotte kan ook het lang en gefocust naar een beeldscherm kijken een aanval tot stand brengen, net als het lezen van een boek.

Bij vrouwen kunnen ook hormonale veranderingen een rol spelen zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of gedurende de zwangerschap. Het nemen van die pil, die het verhogen van het oestrogeengehalte inhoudt, kan eveneens van invloed zijn. Deze laatste oorzaken verklaren dan ook meteen waarom vrouwen net iets meer kans maken op een aanval van oogmigraine dan mannen.

Symptomen van oogmigraine

Oogmigraine kan voorkomen op één oog of beide ogen tegelijk en een aanval doet op zich geen of nauwelijks pijn. Het moet gezegd worden dat niet alle klachten bij iedereen aanwezig zijn en dat ook de intensiteit ervan van persoon tot persoon kan verschillen. De symptomen die tijdens zo’n aanval het meest voorkomen zijn:

  • het zien van vreemde kleuren en vormen, het zogenaamde oogmigraine aura of oogmigraine met aura
  • het zien van zwarte vlekken of strepen
  • het zien van lichtflitsen
  • het ervaren van een wazig zicht, een slecht zicht of een dubbel zicht
  • een tintelend gevoel in armen en/of benen
  • het moeite hebben met praten

Na een aanval dan weer kunnen een vermoeid gevoel, hoofdpijn en misselijkheid of een ziek en verzwakt gevoel de kop opsteken. Op de vraag hoe lang duurt oogmigraine kunnen we stellen dat dit in de meeste gevallen niet langer dan een uur duurt en dat een aanval meestal vanzelf overgaat. Als u hier vaak last van ondervindt of als de klachten ervoor zorgen dat u niet meer op een normale manier kunt functioneren, doet u er goed aan verdere professionele hulp op te zoeken.

Wat te doen tegen oogmigraine?

Een oogmigraine behandeling op zich bestaat helaas niet. Het beste kunt u een aanval proberen te voorkomen. Maar mocht het hiervoor te laat zijn dan kunt u oogmigraine verhelpen door in de eerste plaats zoveel mogelijk van de oorzaken weg te nemen. Het is een goed idee als u lang voor een beeldscherm moet zitten om af en toe eens een pauze in te lassen door bijvoorbeeld even een wandeling te gaan maken. Regelmatig een pauze nemen en daarbij voldoende bewegen, zal je ook helpen om de stress te verminderen, wat op zich al een prima idee is als u oogmigraine wil vermijden.

Goed op uw voeding letten door gezond en evenwichtig te eten en daarbij alcohol en cafeïne tot een minimum beperken is een andere gouden tip als u oogmigraine minder kans wil geven. Houden uw klachten echter aan en houden die vervelende oogmigraine flitsen en de zwarte vlekken u van uw dagelijkse bezigheden, dan is het raadzaam even een arts te raadplegen. Deze kan dan samen met u op zoek naar de onderliggende oorzaak en manieren om de hinder voor u te beperken.

Waarom Ooghulp

Twijfelt u of u last heeft van oogmigraine heeft of wilt u meer informatie? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie