Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Oogdruppels

Wilt u meer informatie over oogdruppels als behandeling bij verschillende oogaandoeningen of wilt u informatie over specifieke druppels? Ooghulp informeert u hieronder over de verschillende soorten oogdruppels voor verschillende aandoeningen.

Wat zijn oogdruppels?

Oogdruppels zijn druppels voor in het oog om verschillende klachten te genezen of verlichten. Afhankelijk van de te genezen aandoening, kunnen oogdruppels verschillende medicijnen bevatten. Oogproblemen die baat kunnen hebben bij het gebruik van oogdruppels zijn onder andere tegen rode ogen, droge ogen, ontstekingen, allergieën en pijnverlichting na een operatie. Bij droge ogen worden vaak kunsttranen voorgeschreven als eerste stap, maar bij ernstige klachten kunnen ook medicamenteuze oogdruppels zoals ontstekingsremmende of antibiotica druppels verlichting bieden. Het is daarom verstandig om altijd met een arts of oogspecialist te overleggen om te bepalen welke druppels het meest geschikt zijn voor uw specifieke situatie of probleem.

Wanneer kunt u oogdruppels gebruiken?

U kunt oogdruppels voorgeschreven krijgen van uw huisarts of oogarts wanneer uw klachten dat vereisen. Ook kunt u druppels gebruiken om uw ogen te bevochtigen bij droogheid of irritatie. Gebruik in dat geval kunsttranen. Voor veel kunsttranen is geen recept nodig, de meeste zijn vrij verkrijgbaar bij drogisten of apotheken. Voor meer informatie over kunsttranen raadpleegt u de desbetreffende pagina ‘kunsttranen’.

Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de aanbevolen dagelijkse dosering van uw specifieke druppels en volg de instructies van de arts op. Let ook goed op de houdbaarheid van de oogdruppels. Informatie over de houdbaarheid vindt u op de verpakking. Meestal zijn ze één maand houdbaar na het openen van de flacon.

Soorten oogdruppels

Er zijn talloze soorten oogdruppels beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van irritatie en pijn of bij het genezen van specifieke oogproblemen. Hieronder vindt u informatie over de verschillende soorten druppels die gebruikt kunnen worden bij de meest voorkomende oogproblemen. Denk onder andere aan oogdruppels bij droge ogen, allergieën, ontstoken ogen en als pijnverlichting of medicatie na een operatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat medicamenteuze oogdruppels vaak alleen op recept verkrijgbaar zijn en dat u altijd het advies van uw arts of oogspecialist moet opvolgen bij het gebruik ervan. Raadpleeg uw arts voor advies over de geschikte druppels voor uw specifieke situatie.

Oogdruppels voor droge ogen

Bij droge ogen wordt vaak als eerste behandeling het gebruik van kunsttranen met een lage viscositeit voorgeschreven. Deze zijn in de meeste gevallen ook geschikt als oogdruppels voor droge ogen door lenzen. Echter, wanneer de irritatie of pijn aanhoudt, kunnen druppels met een hogere viscositeit uitkomst bieden. Bij het juist toedienen van de druppels zou er vrijwel direct verlichting moeten optreden. Voorbeelden van veelgebruikte droge ogen oogdruppels zijn Oculotect en Vidisic oogdruppels. Beide druppels beschermen de ogen tegen dreigende droge ogen en uitdroging van het oogoppervlak. Deze druppels zijn enkel op recept verkrijgbaar bij uw apotheek. Veel andere merken zijn wel zonder recept verkrijgbaar.

Oogdruppels bij hooikoorts of een allergie

Als u allergisch bent voor stoffen in de lucht, kan dat een irriterend gevoel aan uw ogen geven, wat kan leiden tot jeuk en roodheid. Gelukkig kunnen oogdruppels voor hooikoorts of allergie met antihistamine verlichting bieden. Enkele voorbeelden van antihistamine oogdruppels die effectief kunnen zijn tegen hooikoorts en een allergie zijn Azelastine en Ketotifen oogdruppels. Hooikoorts oogdruppels zijn ook zonder recept verkrijgbaar.

Oogdruppels tegen een ontstoken oog

Ook kunnen oogdruppels bij oogontsteking worden voorgeschreven. Een oogontsteking kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals een virus, bacterie, irritatie of allergie. Meestal betreft het een ontsteking van het bindvlies, het dunne weefsel dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt (conjunctivitis), maar het kan ook een inwendige oogontsteking betreffen (uveïtis). Meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van beide oogaandoeningen vindt u op de desbetreffende pagina. De oorzaak van de ontsteking bepaalt welk recept er door de arts wordt voorgeschreven.

Veelvoorkomende oogdruppels tegen een ontstoken oog zijn onder andere Tetracycline, Chlooramfenicol en Ofloxacine oogdruppels. Ciclosporine oogdruppels worden bij hoornvliesontsteking (keratitis) voorgeschreven. De druppels doden bacteriën en genezen zo de infectie. Ook atropine oogdruppels kunnen bij ontstoken ogen worden voorgeschreven. Deze druppels zijn onderdeel van de pupilverwijdende oogdruppels en kunnen ook gebruikt worden om de pupil te verwijden wanneer een arts een oogonderzoek uitvoert.

Daarnaast heb je ook ontstekingsremmende oogdruppels zoals dexamethason, prednisolon, FML of cyclosporine. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kunnen deze ook door uw arts voorgeschreven worden

Andere behandelingen met oogdruppels

Na een oogoperatie, zoals bijvoorbeeld een staaroperatie of laserbehandeling is het uitermate belangrijk om de voorgeschreven medicatie te gebruiken voor een spoedig herstel. De druppels kunnen namelijk pijn verminderen en het genezingsproces versnellen. De duur van het gebruik van de druppels hangt af van de soort behandeling en het advies van de arts. Het is belangrijk om dit advies nauwkeurig op te volgen. Hieronder leest u meer over behandelingen met oogdruppels bij oogaandoeningen.

Oogdruppels bij glaucoom

Bij glaucoom wordt er gesproken over een verhoogde oogboldruk. Medicijnen zoals Timolol, Latanoprost en Cosopt oogdruppels worden vaak voorgeschreven bij deze aandoening. Er zijn verschillende soorten glaucoom verlagende oogdruppels, elk met een eigen werking.

Bètablokkers

Bètablokkers remmen de productie van kamerwater in het oog, wat leidt tot een vermindering van de oogdruk. Timolol glaucoom oogdruppels zijn een voorbeeld van bètablokkers.

Prostaglandines

Prostaglandines zorgen voor een verbeterde afvoer van het vocht in de oogbol en verlaagt op deze manier de druk in het oog. Latanoprost is hiervan een voorbeeld.

Koolzuuranhydraseremmers

Dit medicijn remt het enzym koolzuuranhydrase, waardoor er minder kamerwater wordt aangemaakt. Hierdoor verlaagt de oogboldruk.

Pilocarpine

Pilocarpine zorgt voor een vernauwing van de pupil en bevordert de afvoer van het kamerwater, waardoor de druk in het oog verlaagd wordt. Dit medicijn kan ook in combinatie met andere medicijnen worden voorgeschreven.

Sympathicomimetica

Sympathicomimetica verminderen de aanmaak van kamerwater én bevordert de afvoer hiervan. Hierdoor wordt tegelijkertijd de oogboldruk verlaagd.

Oogdruppels na een staaroperatie

Staar is een oogaandoening die resulteert in een vertroebelde ooglens. De enige effectieve behandeling is een staaroperatie. Na de operatie kan de patiënt verschillende medicatie voorgeschreven krijgen voor een spoedige genezing, waaronder Nevanac, Tobradex of Yellox oogdruppels. Deze druppels hebben zowel een ontstekingsremmende als pijnstillende werking.

Hoe moet ik oogdruppels toedienen?

Het correct toedienen van oogdruppels kan soms lastig zijn. Bij oogdruppels toedienen is het zeer belangrijk om de bijsluiter te lezen en altijd de instructies van uw arts of oogspecialist op te volgen. Draagt u contactlenzen? Raadpleeg dan altijd of uw druppels veilig met contactlenzen gebruikt kunnen worden of dat u deze vooraf moet verwijderen. Het is essentieel om uw handen schoon te houden om infecties te voorkomen. Was daarom altijd voor het druppelen uw handen met zeep.

Instructies voor oogdruppels toedienen:

  • Oefen eerst op een zakdoekje om te kijken hoeveel druk u moet uitoefenen op de flacon. U gebruikt één druppel per oog tenzij uw arts u anders adviseert.
  • Ga rustig zitten, of liggen indien gewenst, en pak de flacon voorzichtig met uw dominante hand vast.
  • Trek met uw andere hand het onderste ooglid iets naar beneden.
  • Kantel uw hoofd naar achteren en knijp één druppel in uw oog. Let erop dat u het oog, de wimpers of de oogleden niet met de flacon aanraakt. Zo voorkomt u infecties.
  • Knipper voorzichtig een keer met het oog en druk direct na het druppelen de traanbuis minstens 1 minuut dicht. Hierdoor voorkomt u bijwerkingen en een vieze smaak in de mond zo veel mogelijk.
  • Was uw handen opnieuw met water en zeep en sluit de flacon.

Gebruikt u meerdere soorten druppels of in combinatie met een oogzalf? Gebruik dan de druppels met de laagste viscositeit (stroperigheid) als eerste en de dikste druppel of zalf als laatste. Wanneer het u niet lukt om correct de druppels toe te dienen, bijvoorbeeld na het ondergaan van een operatie of laserbehandeling, vraag dan om hulp bij iemand in uw omgeving.

Waarom Ooghulp?

Wilt u meer informatie over oogdruppels als behandeling bij verschillende oogaandoeningen of wilt u informatie over specifieke druppels? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden voor een afspraak bij een oogarts hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie