Oogarts

Een oogarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van oogafwijkingen en oogziekten. De oogarts helpt patiënten van alle leeftijden met alle soorten klachten en aandoeningen.

Oogheelkundig onderzoek

Het oogheelkundig onderzoek is vergelijkbaar met het optometrisch onderzoek. Na het uitvragen van uw klachten worden er oogmetingen en diagnostische onderzoeken gedaan. Op basis hiervan wordt een diagnose gesteld en indien nodig behandeld met druppels, een laserbehandeling en/of een operatie.

Opleiding

De opleiding tot oogarts bestaat uit een zesjarige universitaire geneeskunde opleiding gevolgd door een vijfjarige specialisatie tot oogarts. Er zijn oogartsen die zich daarna verder hebben gespecialiseerd in een bepaald deel van het oog zoals een hoornvlieschirurg of een netvlieschirurg.

Titelbescherming

De titel oogarts is opgenomen in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en hiermee een beschermde beroepsgroep. Een arts mag zich dus niet zomaar uitgeven of werken als oogarts zonder de benodigde opleiding.

Verwijzing en capaciteitsprobleem

Voor een bezoek bij de oogarts is een verwijsbrief van de huisarts of de optometrist vereist. Met deze poortwachtersfunctie wordt geprobeerd de druk op de oogzorg binnen het ziekenhuis te verlagen. Helaas zijn er nog steeds lange wachtrijen en blijft de zorg onder toenemende druk staan. Jaarlijks vinden er ongeveer 2.4 miljoen huisartsbezoeken plaats voor klachten aan het oog en worden er ongeveer 550.000 mensen verwezen naar de oogarts. Minimaal 1 miljoen mensen in Nederland hebben een oogziekte waarvoor medisch-specialistische zorg nodig is. De verwachting is dat door de vergrijzing deze aantallen met nog eens 17% gaan stijgen.