Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Nystagmus (trillend oog)

Heeft u last van nystagmus of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van een trillend oog.

Wat is nystagmus?

Nystagmus is de medische term van trillende ogen , of één trillend oog . In Nederland noemt men ze ook weleens wiebelogen . U heeft last van nystagmus wanneer één of beide ogen ongecontroleerd en ritmisch heen en weer bewegen. U heeft er geen invloed op en het gebeurt onwillig. Nystagmus aan de ogen vertoont een bepaald patroon met een vaste richting en snelheid en de ogen kunnen zowel horizontaal (horizontale nystagmus ), verticaal (verticale nystagmus ) als ronddraaiend bewegen.

Er zijn twee soorten nystagmus , namelijk pendelnystagmus en ruk- of zaagtandnystagmus. Bij pendelnystagmus bewegen de ogen in een vast tempo heen en weer. Wanneer de ogen sneller naar de ene kant bewegen en langzamer naar de andere kant, heet dat ruk- of zaagtandnystagmus. In sommige kijkrichtingen kan de aandoening duidelijker aanwezig zijn en tijdens de slaap of onder narcose stoppen de bewegingen. De aandoening komt ongeveer bij 1 op de 1.000 mensen voor.

Oorzaken van nystagmus

Nystagmus heeft verschillende oorzaken . Zo kan het een aangeboren afwijking van de aansturing van de oogbollen zijn, ook wel infantiele of congenitale nystagmus genoemd. Een afwijking in de bouw of functie van de oogbol, zoals aangeboren staar, afwijkingen van het netvlies of de oogzenuw en albinisme, kan ook nystagmus veroorzaken. Tenslotte kan nystagmus veroorzaakt worden door een neurologische aandoening na een hersenbloeding of -beschadiging, door bijvoorbeeld vergiftiging door alcohol of drugs.

Ook bij mensen (aangeboren) afwijking kan nystagmus ontstaan. De zogenaamde ‘treinnystagmus’ wordt veroorzaakt wanneer men herhalende voor de ogen langslopende beelden waarneemt. Kijkrichting afhankelijke nystagmus kan door bepaalde geneesmiddelen, zoals barbituraten en sommige anti-epileptica, worden gestimuleerd. Ook kan nystagmus door het evenwichtsorgaan ontstaan. Bijvoorbeeld bij flinke schommelingen in het lichaam en draaiingen van het hoofd.

Symptomen van nystagmus

Wanneer de nystagmus aangeboren is of op jonge leeftijd is ontstaan, heeft men geen of weinig last van trillende ogen. De hersenen hebben het beeld aangepast. Wanneer de nystagmus op latere leeftijd is ontstaan, heeft men meer last van een trillend beeld omdat de hersenen zich niet meer zo sterk kunnen aanpassen.

Wanneer u last heeft van nystagmus, heeft u mogelijk last van de volgende nystagmus symptomen :

  • Uw ogen bewegen zich heen en weer in dezelfde baan of met een draaiende beweging
  • U kunt uw blik niet goed en stabiel richten op iets in de verte
  • U heeft een verminderde gezichtsscherpte, of wel een slecht zicht
  • U ziet weinig diepte
  • U heeft een of twee trillende ogen waardoor u een trillend beeld heeft
  • U kunt met uw hoofd schudden omdat de hersenen het beeld proberen stil te zetten

Wanneer u gestrest of nerveus bent, verergeren de symptomen.

Behandeling van Nystagmus

Nystagmus is zelden te genezen. De nystagmus behandeling bestaat dan ook uit verschillende behandelmogelijkheden om de aandoening te verbeteren en de symptomen te verminderen. Bijkomende oogaandoeningen als aangeboren staar of scheelzien kunnen worden gecorrigeerd met een staaroperatie of strabismus operatie (operatie voor scheelzien).

Wanneer de nystagmus in een bepaalde kijkrichting sterker is dan bij een andere kijkrichting, neemt men soms een voorkeurspositie van het hoofd aan waarbij het zicht het beste is (torticollis). Ook in dat geval kan het zinvol zijn een strabismus operatie uit te voeren om de stand van de oogspieren te corrigeren, zodat de patiënt het minste last heeft van de nystagmus. In sommige gevallen is gebleken dat het dragen van harde contactlenzen de nystagmus vermindert.

Waarom Ooghulp

Heeft u last van nystagmus of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie