Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Netvliesloslating (ablatio retinae)

Heeft u last van netvliesloslating of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van netvliesloslating.

Wat is netvliesloslating?

Het netvlies ligt tegen de achterwand van het oog aan. Het binnenste van het oog is gevuld met glasvocht. Wanneer het netvlies van de oogbol los raakt, spreekt men van netvliesloslating of een losgelaten netvlies. Meestal wordt deze loslating veroorzaakt door een scheurtje of een gaatje in het netvlies, waardoor er glasvocht achter het netvlies komt. De medische term van netvliesloslating is ablatio retinae.

Behandeling van netvliesloslating is noodzakelijk omdat de aandoening kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid. In Nederland komt netvliesloslating jaarlijks bij 1 op de 10.000 mensen voor.

Oorzaken van netvliesloslating

De aandoening kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaak van netvliesloslating is het verouderen van het oog. Door het verouderen verandert de samenstelling van het glasvocht en krimpt dit iets. Het glasvocht kan op een gegeven moment geleidelijk loslaten van het netvlies (achterste glasvochtloslating). Wanneer het glasvochtmembraan aan het netvlies trekt, kunnen er scheurtjes in het netvlies ontstaan (ook wel beginnende netvliesloslating). Wanneer het glasvocht door de scheur achter het netvlies komt, kan loslating van het netvlies optreden.

De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan, echter hebben sommige mensen een verhoogd risico op netvliesloslating, namelijk:

  • Oudere mensen. Doordat de aandoening veroorzaakt kan worden door veroudering van het oog.
  • Mensen met hoge bijziendheid hebben een verhoogde kans op de aandoening. Hoe hoger de bijziendheid, des te groter het risico.
  • Wanneer men in het andere oog last heeft gehad van netvliesloslating, is er een verhoogd risico dat het ook in het andere oog ontstaat. De afwijking in het glasvocht of het netvlies is namelijk vaak aan beide ogen aanwezig.
  • Netvliesloslating kan erfelijk zijn. Wanneer de aandoening in de familie voorkomt, heeft men een groter risico op het krijgen van netvliesloslating.
  • Patiënten die een staaroperatie hebben ondergaan, hebben meer kans op netvliesloslating. Zo ook mensen met aandoeningen aan het netvlies, zoals het syndroom van Wagner, van Stickler en prematuren retinopathie hebben een verhoogd risico.

Ook kan netvliesloslating het gevolg zijn van een ongeluk of trauma aan het oog. Het trauma kan namelijk veranderingen in de samenstelling van het glasvocht veroorzaken, waardoor een verhoogd risico ontstaat.

Symptomen van netvliesloslating

Netvliesloslating kan vervelende symptomen veroorzaken. Wanneer netvliesloslating te laat ontdekt wordt of niet gepast behandeld wordt, kan de aandoening leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid. Het is daarom belangrijk om de netvliesloslating of ablatio retinae symptomen vroegtijdig te herkennen.

Patiënten kunnen onder andere last hebben van de volgende symptomen:

  • Vlekjes of sliertjes zien (mouches volantes)
  • Lichtflitsen zien
  • Verminderd gezichtsvermogen of wazig zien
  • Een schaduwvlek of zwarte vlek zien (deze begint aan de randen, en breidt zich naarmate de aandoening verergert uit).

Heeft u last van een of meerdere van de bovenstaande klachten van netvliesloslating? Neem dan contact op met een oogarts!

Behandeling van netvliesloslating

Wanneer de symptomen vroegtijdig worden opgemerkt en er nog enkel sprake is van achterste glasvochtloslating of een netvliesscheurtje, kan dit spoedig worden behandeld. Achterste glasvochtloslating hoeft alleen behandeld te worden wanneer de patiënt zeer veel last heeft van de vlekjes of sliertjes (mouches volantes). Een netvliesscheur kan door middel van lasers worden behandeld. Hierbij wordt het netvlies rondom de scheur vastgezet, zodat er geen vocht onder kan komen, waardoor het netvlies los zal laten. Dit wordt gedaan om netvliesloslating te voorkomen.

Wanneer netvliesloslating al heeft opgetreden, is een netvliesloslating operatie noodzakelijk. Afhankelijk van de situatie en het oordeel van de oogarts zijn er verschillende behandelmethoden, namelijk een pneumatische retinopexie, een uitwendige operatie bij netvliesloslating en een vitrectomie (glasvocht- en netvliesoperatie).

Pneumatische retinopexie

Bij een pneumatische retinopexie wordt onder plaatselijke verdoving gas in het oog geïnjecteerd. Deze gasbel sluit de netvliesscheur af, waarna deze wordt vastgezet met lasers. Het gas in het oog lost vanzelf op. Een pneumatische retinopexie wordt weinig uitgevoerd.

Uitwendige netvliesoperatie

De uitwendige netvliesoperatie, door middel van een bandje om het oog, wordt vaker toegepast. De oorzaak van de netvliesloslating is dat het glasvocht aan het netvlies trekt. Het doel van deze behandeling is om dit te verminderen. Tijdens de operatie wordt door middel van een kunststof bandje (cerclage) het netvlies vastgezet. Onder het bandje wordt nog een versteviging (plombe/explant) aangebracht om de scheur dicht te drukken. In sommige gevallen wordt een gaatje geprikt (punctie) om het vocht onder het netvlies te verwijderen. Eventueel wordt er ook lucht of gas in de oogbol geïnjecteerd om het oog weer op spanning te brengen.

Vitrectomie

De meest voorkomende behandeling van netvliesloslating is een vitrectomie. Bij een vitrectomie of glasvochtoperatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd. Dit zorgt ervoor dat alle trekkrachten verdwijnen. Vervolgens wordt uw oog opgevuld met een speciaal gas. Zo vormt zich een gasbel in uw oogbol dat ervoor zorgt dat het netvlies van binnenuit wordt dichtgedrukt. Het gas lost binnen enkele weken vanzelf op en zal worden vervangen door vocht dat uw oog zelf aanmaakt. Hierdoor zal uw zicht weer verbeteren.

Voor een optimaal herstel na de operatie dient u de eerste drie dagen na de operatie de zogeheten treurhouding aan te nemen. Hierbij houdt u uw hoofd voortdurend naar beneden toe gericht zodat uw ogen voortdurend op de grond zijn gericht. Gas stijgt op waardoor de treurhouding ervoor zorgt dat de gasbel tegen de achterkant van uw oog blijft gedrukt. Op deze manier zal de gasbel van binnen uit de netvliesscheur dichten door het continu aan te drukken.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van netvliesloslating of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele klinieken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Twijfelt u of u hulp nodig hebt? Neem telefonisch contact met ons op om meer informatie te ontvangen over netvliesloslating en uw symptomen. Of bekijk onze contactpagina hoe u snel een afspraak kunt inplannen.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie