Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Mouches volantes

Denkt u dat u last heeft van mouches volantes of wilt u meer informatie over deze aandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van mouches volantes.

Wat zijn mouches volantes of floaters?

Mouches volantes, ook wel floaters genoemd, zijn troebelingen in het gezichtsveld. Ze worden waargenomen als zwarte zwevende sliertjes of vlekjes. De vertroebelingen bevinden zich in het glasvocht van het oog. De mouches volantes bewegen zich doorgaans mee met het oog. Het zijn collageenvezels die bestaan uit eiwitten. De medische term voor mouches volantes is myodesopsie.

mouches volantes

Oorzaak van mouches volantes

De voornaamste oorzaak van mouches volantes is ouderdom. Naarmate u ouder wordt, kunnen eiwitcellen gaan samenklonteren in het oog. Deze kleine deeltjes, de zogenoemde floaters, zweven dan in het glasvocht.

U kunt meer last krijgen van mouches volantes bij vermoeide ogen of floaters door stress krijgen. Mouches volantes kan ook ontstaan als gevolg van een trauma aan het oog, een staaroperatie, een oogontsteking of bij diabetespatiënten. Meestal zijn de vlekjes onschuldig, maar soms kunnen floaters in het oog een teken zijn van een netvliesloslating of uveïtis.

Symptomen van mouches volantes

Mouches volantes is over het algemeen een onschuldige oogaandoening. Toch kan men er behoorlijk last van ondervinden. De zwevende vlekjes of sliertjes kunnen u in het dagelijks leven hinderen. Bijvoorbeeld bij het werken of lezen.

De symptomen van mouches volantes zijn als volgt:
Zwarte vlekken, sliertjes, draden of stippen zien.
Het zien van flitsen.
Plotselinge verslechtering van het gezichtsveld of wazig zien.

Twijfelt u over uw klachten of gaat u plots slecht zien? Neem dan contact op met een oogarts!

Behandeling van mouches volantes

Het behandelen van mouches volantes is meestal niet nodig. Het kan namelijk spontaan verbeteren of de floaters of mouches volantes kunnen verdwijnen uit het zicht. Na een tijd kunnen de hersenen de vlekjes namelijk ‘uitschakelen’ en soms kan de floater zich uit het zicht verplaatsen. Mochten uw klachten niet verbeteren na enkele maanden, dan kunt u floaters laten behandelen.

Mouches volantes behandelingen zijn:
Mouches volantes laserbehandeling of floaterlaser behandelingen. Een behandeling met een floater laser kan worden overwogen indien de symptomen niet verminderen. Deze zogenaamde Floaterlaser, YAG Floaterectomie of YAG vitreolysis geeft een minimale kans op complicaties, namelijk <0.1%, en een veelbelovende prognose van floaters.
Vitrectomie. Soms is een glasvochtoperatie nodig. Dit is overigens de meest effectieve mouches volantes behandeling. Tijdens deze operatie wordt het glasvocht samen met de verklonteringen uit het oog verwijderd. Vervolgens wordt uw oog opgevuld met een speciaal gas of lucht. Het gas of lucht lost binnen enkele dagen tot weken vanzelf op en zal worden vervangen door vocht dat uw oog vanzelf aanmaakt. Hierdoor zal uw zicht weer verbeteren en merkt u dat de vertroebelingen verdwenen zijn.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van mouches volantes of andere symptomen en wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie