Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Maculagat

Een maculagat is een gat in het centrale gedeelte van het netvlies (de macula).

Wat is een maculagat?

De voorkant van het oog (het hoornvlies, de lens en de iris) zorgt ervoor dat het beeld scherp wordt gesteld. Eenmaal scherp gesteld valt het beeld op het netvlies. Via de oogzenuw, dat met het netvlies verbonden is, wordt het scherpe beeld vervolgens verzonden naar de hersenen. De hersenen vertalen dat binnengekomen signaal in hetgeen u ziet. Scherpe beelden zien wij met het centrale deel van het netvlies. Dit centrale deel heet de macula lutea oftewel de gele vlek.

Een maculagat is een gat dat ontstaat in het centrale gedeelte van het netvlies (de macula). Hierdoor ziet u een wazige vlek of een vertekend beeld. Een rij tegels ziet u dan bijvoorbeeld als een golvend geheel. Wanneer er sprake is van een gedeeltelijk gat, spreekt men van een lamellair maculagat.

Oorzaken van een maculagat

De binnenkant van het oog is gevuld met glasvocht. Dit beslaat de gehele ruimte tussen de lens aan de voorkant en het netvlies aan de achterkant van het oog. Het glasvocht is een geleiachtige substantie die in de jongere levensjaren over een heldere consistentie beschikt. Echter, naarmate de levensjaren verstrijken, verandert het glasvocht van samenstelling, het glasvocht krimpt. Uiteindelijk zal het glasvocht zich van het netvlies los willen trekken. Dit kan met klachten gepaard gaan zoals bewegende vlekken (mouches volantes) en/of lichtflitsen.

Het kan echter voorkomen dat het glasvocht stevig aan het netvlies zit geplakt. Wanneer het glasvocht dan gaat krimpen, trekt het zodanig aan het netvlies dat door deze trekkende kracht een scheur of een gat in het netvlies ontstaat. In dat laatste geval spreekt men van een maculagat.

Risicofactoren voor een maculagat

Een maculagat komt voor bij gemiddeld drie op de duizend mensen en ontstaat bijna altijd bij mensen vanaf 50 jaar en ouder. Heel af en toe ontstaat er een maculagat bij jongere mensen, hier is echter dan bijna altijd sprake van mensen met een sterke bijziendheid of als gevolg van een trauma. Een maculagat komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij 70% van de gevallen betreft het een vrouw. Waarom bij vrouwen deze oogaandoening vaker ontstaat is onbekend.

Wanneer zich een maculagat voordoet in het ene oog, bestaat er een verhoogd risico dat het andere oog op termijn ook een maculagat zal ontwikkelen. De kans dat een gezond oog een macula gat zal ontwikkelen zodra dat bij het andere oog is ontdekt, is tussen de 5% en de 20%.

Omdat een maculagat een ouderdomskwaal is, is het niet mogelijk om een  . Wel zijn de kansen om de gevolgen van een maculagat zo gering mogelijk te houden groter naargelang u er sneller aan wordt geholpen.

Symptomen of klachten van een chalazmaculagation

Als u een maculagat heeft, kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • Wazige vlek in het gezichtsveld
  • Verslechtering van het zicht
  • Golvende lijnen of een vertekend beeld zien (metamorfopsie)

Een maculagat kan ook leiden tot binoculaire hinder. Hierbij verstoort het beschadigde oog de balans van uw zicht zodanig dat u het beschadigde oog voortdurend sluit om enkel nog uw gezonde oog te gebruiken. Omdat uw gezichtsvermogen ernstig kan worden aangetast, wordt de combinatie van een maculagat en autorijden streng afgeraden. Een maculagat kan leiden tot sterke slechtziendheid, maar niet tot blindheid.

Behandeling van een maculagat

Een maculagat kan operatief worden behandeld. Deze operatie heet een vitrectomie . Tijdens de operatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd en het maculagat gedicht. Voorafgaand aan de operatie zal de arts de mogelijkheden bespreken. Enkele factoren die van belang zijn bij een maculagat operatie , zijn de grootte van het maculagat en hoe lang het gat al aanwezig is. De kans om van een maculagat te herstellen, is het grootst wanneer het gat nog maar enkele maanden oud is en nog niet zo groot is. Onder deze omstandigheden wordt de kans op het volledig terug krijgen van uw zicht na de maculagat operatie op 50 tot 100 % geschat.

Een maculagat operatie ziet er als volgt uit:
Via drie kleine buisjes worden er een lichtkabel, een vitrectoom en een infuus in uw oog gebracht. Met de vitrectoom wordt het glasvocht uit uw oog verwijderd. Als al het glasvocht is verwijderd, wordt het meest oppervlakkige laagje van uw netvlies, de membrana limitans interna, eveneens verwijderd. Dit zorgt ervoor dat alle trekkrachten die het maculagat hebben veroorzaakt, nu verwijderd zijn.

Vervolgens wordt uw oog opgevuld met een speciaal gas. Zo vormt zich een gasbel in uw oogbol dat ervoor zorgt dat het maculagat van binnenuit wordt dichtgedrukt. Het gas lost binnen enkele weken vanzelf op. Het zicht na een maculagat operatie zult u in de eerste weken als slecht ervaren. De gasbel waarmee uw oog is opgevuld, bevindt zich midden in uw zicht waardoor u uw omgeving waarneemt alsof u zich onder water bevindt. In de loop van enkele weken, naarmate de gasbel oplost, zal uw zicht verbeteren. Het gas zal worden vervangen door vocht dat uw oog weer vanzelf aanmaakt.

Voor een optimaal herstel na de maculagat operatie dient u de eerste drie dagen na de operatie de zogeheten treurhouding aan te nemen. Hierbij houdt u uw hoofd voortdurend naar beneden toe gericht zodat uw ogen voortdurend op de grond zijn gericht. Gas stijgt op waardoor de treurhouding ervoor zorgt dat de gasbel tegen de achterkant van uw oog blijft gedrukt. Op deze manier zal de gasbel van binnen uit het maculagat dichten door het continu aan te drukken.

Waarom Ooghulp

Denkt u dat u een maculagat heeft of wilt u een maculagat laten behandelen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie