Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Macula pucker

Twijfelt u of u macula pucker heeft of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van macula pucker.

Wat is macula pucker?

Macula pucker is een laagje of vliesje bindweefsel dat over het midden van het netvlies (de gele vlek of macula) groeit. Het vliesje wordt ook wel epiretinale membraan genoemd. Dit weefsel kan in de loop van de tijd gaan samentrekken, waardoor er plooien in het netvlies ontstaan.

De macula is het deel van het netvlies waarmee scherp wordt gezien. Door de plooiing van het netvlies, verliest de macula een deel van zijn functie, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan. Een macula pucker komt meestal aan één oog voor, maar kan ook aan beide ogen voorkomen.

Oorzaken van macula pucker

Meestal is er geen duidelijke oorzaak van een macula pucker, dit wordt primaire macula pucker genoemd en is meestal het geval bij ouderen. In sommige gevallen is er een wel oorzaak te vinden, dit wordt secundaire macula pucker genoemd. In dit geval wordt de aandoening veroorzaakt door bijvoorbeeld een oogaandoening of ontstaat macula pucker na een operatie aan het oog.

Oogaandoeningen die macula pucker kunnen veroorzaken zijn:

Andere oorzaken voor secundaire macula pucker zijn een ongeluk of trauma aan het oog of als complicatie na een oogoperatie.

Symptomen van macula pucker

Een macula pucker kan vervelende klachten geven. U kunt er gelukkig niet blind van worden, maar wel slechtziend. Een macula pucker kan symptomen geven als:

  • Een verslechtering van het gezichtsvermogen
  • Een vertekening van het beeld (metamorfopsie). U ziet dan kromme lijnen in plaats van rechte lijnen
  • Wazig zien
  • Een kleiner beeld zien dan voorheen (micropsie)
  • Dubbelzien aan één oog

De klachten verschillen per persoon en kunnen mild of ernstig zijn. In 25% van de gevallen verergeren de klachten langzaamaan.

Behandeling van macula pucker

In een groot deel van de gevallen zijn de klachten mild en is er geen behandeling nodig. Nemen de klachten echter toe of hinderen deze u in het dagelijks leven? Dan kan u aan een macula pucker geopereerd worden.

De behandeling van een macula pucker is een vitrectomie. Tijdens deze operatie wordt er eerst glasvocht uit het oog verwijderd. Hierna wordt het bindweefsel laagje  van de macula verwijderd.

Het is lastig om in te schatten hoeveel het gezichtsvermogen zal verbeteren na de operatie. Wel nemen de beeldvervormingen af door de macula pucker operatie en in de meeste gevallen verdwijnen deze helemaal. Ook moet het onderliggende netvlies langzaamaan herstellen na de operatie. Hierdoor geeft de operatie niet gelijk definitief resultaat. Het gezichtsvermogen kan in de loop van de maanden tot een jaar na de operatie nog verbeteren.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van macula pucker of heeft u andere symptomen? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie