Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Macula oedeem

Heeft u last van macula oedeem of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van macula oedeem.

Wat is macula oedeem?

De macula, bekend als de “gele vlek”, is gelegen in het middelste gedeelte van het netvlies en is verantwoordelijk voor het waarnemen van zowel het centrale zicht als gedetailleerd zicht. Wanneer er abnormale vochtophoping ontstaat in deze gele vlek,, als gevolg van lekkende bloedvaatjes, spreekt men van macula oedeem. Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat u wazig en vervormd gaat zien. Macula oedeem komt vaak voor bij diabetespati├źnten, maar kan ook bij niet-diabetespati├źnten voorkomen. Het is van groot belang om vroegtijdig de diagnose vast te stellen om blijvende schade te voorkomen.

Oorzaken van macula oedeem

Gescheurde bloedvaatjes zijn de grootste oorzaak van macula oedeem. Daarnaast zijn er ook ziektes die in eerste instantie niks met de ogen te maken hebben, maar wel macula oedeem kunnen veroorzaken, zoals:

  • Diabetische retinopathie. Diabetische retinopathie geeft schade aan de kleine bloedvaten in het netvlies. Diabetespati├źnten die hun diabetes goed in de gaten houden en letten op hun eetgewoontes hebben minder snel kans op diabetische retinopathie en macula oedeem.
  • Veneuze occlusie zorgt voor verwijding van de retinale aderen. Hierdoor kunnen de aderen scheuren en zorgen voor macula oedeem. Glaucoom kan onder andere een oorzaak zijn van veneuze occlusie.
  • Macula oedeem na staaroperatie. Een van de risicoÔÇÖs van een staaroperatie is de kans op macula oedeem. Er kunnen tijdens de operatie bepaalde bloedvaatjes scheuren. Echter kan de macula oedeem na de operatie zonder complicaties worden hersteld.
  • Daarnaast kunnen macula oedeem en stress ook in verband met elkaar staan. Vooral bij mannen is het in enkele gevallen voorgekomen dat ze bij langdurige stress of het gebruik van corticostero├»den last kregen van macula oedeem. Over het algemeen is er bij deze oorzaak sprake van spontaan herstel.

Symptomen van macula oedeem

In de meeste gevallen geeft een macula oedeem geen pijnklachten. Wel kan de oogaandoening voor klachten zorgen tijdens het dagelijks leven. Bekende macula oedeem symptomen zijn:

  • Minder scherp of wazig zien
  • Vervormingen zien (rechte lijnen worden krom)
  • Fletse en doffere kleuren zien
  • Meer moeite met lezen
  • Lichtgevoeligheid

Behandeling van macula oedeem

De macula oedeem prognose, of wel het verloop van de aandoening, is meestal traag. Na bijvoorbeeld een staaroperatie kan de macula oedeem vanzelf over gaan. U heeft in dit geval meestal veel geduld nodig. Bij andere oorzaken kan het zijn dat er een behandeling nodig is.

Een mogelijke behandeling voor macula oedeem is een intravitreale injectie. De injectie wordt in het glasachtige lichaam toegediend. Het aantal injecties is afhankelijk van uw diagnose. De intravitreale injectie heeft als doel de groei en lekkage van de bloedvaatjes te stoppen. Als het medicijn aanslaat, verdwijnt het vocht en het bloed uit de macula. Meer informatie over intravitreale injecties vind je op de desbetreffende pagina. Daarnaast kunnen er ook ontstekingsremmers ingezet worden, zoals corticosteroïden.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van macula oedeem of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat pati├źnt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie