Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Lasogen en sneeuwblindheid

Heeft u last van lasogen of sneeuwblindheid en wilt u meer informatie over deze oogaandoeningen? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, symptomen en behandeling van lasogen en sneeuwblindheid.

Wat zijn lasogen?

Bij het lassen zonder gelaatsbescherming worden de ogen blootgesteld aan een hoge UV-straling. Deze hoge UV-straling kan lasogen veroorzaken. Dit houdt in dat de buitenste laag van het hoornvlies (epitheel) beschadigd raakt. Het dragen van een laskap, lashelm of lasbril die het felle licht tegenhoudt, is dan ook van cruciaal belang tijdens het lassen. De symptomen van lasogen openbaren zich niet onmiddellijk, maar treden pas enkele uren later op. Bent u benieuwd wat te doen tegen lasogen ? Lees dan verder voor meer informatie over lasogen en de behandeling daarvan.

Wat is sneeuwblindheid?

Sneeuwblindheid, ook wel bekend als fotokeratitis , is in wezen dezelfde oogaandoening als lasogen, maar dan veroorzaakt door zonlicht. Men noemt dit sneeuwblind , omdat er tijdens zonnige dagen hoog op de berg vele mensen slachtoffer worden van deze aandoening. Sneeuwblindheid tijdens wintersport komt dan ook veel voor. De combinatie van witte reflecterende sneeuw oppervlakken en felle zon is funest voor de ogen wanneer men geen zonnebril draagt. Naast lasogen en sneeuwblindheid kunt u de oogaandoening ook oplopen onder de zonnebank of wanneer u te lang in de felle zon staart. U kunt dus ook lasogen door de zon krijgen.

Oorzaken van lasogen en sneeuwblindheid

Overmatige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot diverse aandoeningen, waaronder lasogen en sneeuwblindheid, maar ook verbranding van de huid. Een korte periode van hoge UV-straling kan dezelfde symptomen veroorzaken als langdurige blootstelling aan een zwakkere straling. Om oogaandoeningen te voorkomen, is het van groot belang om beschermende maatregelen te nemen bij onder andere het lassen, wandelen op een zonnige winterse dag en bij het gebruik van een zonnebank.

Symptomen van lasogen en sneeuwblindheid

Zoals al eerder vermeld, verschijnen de lasogen of sneeuwblindheid symptomen niet onmiddellijk na overmatige blootstelling aan UV-straling. Enkele uren later kunnen echter vervelende klachten optreden, zoals:

● Stekende pijn in de ogen
● Branderige ogen (droog en/of schurend gevoel)
● Rode ogen
● Overmatig tranen
● Moeite om de ogen open te houden
● Gevoeligheid voor fel licht en pijn in de ogen

Als u twijfelt over uw klachten en ernstige last heeft van uw ogen, is het raadzaam om contact op te nemen met een oogarts.

Behandeling van lasogen en sneeuwblindheid

Is er voor sneeuwblindheid of lasogen een behandeling vereist? Nee, er is geen behandeling nodig. Sneeuwblindheid of lasogen genezen vanzelf. Maar hoe lang duren lasogen dan? De ergste symptomen zullen verdwijnen na 12 tot 24 uur en doorgaans zijn alle klachten na 48 uur verdwenen. Het wordt aanbevolen om gedurende twee dagen een zonnebril te dragen, geen contactlenzen te gebruiken en niet in uw ogen te wrijven. Daarnaast kan slapen met lasogen of sneeuwblindheid als vervelend ervaren worden.

Wat kunt u zelf doen om lasogen te verhelpen ? Leg een koude doek op uw ogen of gebruik een oogmasker om het zo donker mogelijk te maken. Ook oogdruppels bij lasogen kunnen voor verlichting zorgen van klachten als droge, pijnlijke en branderige ogen. Wanneer uw symptomen verergeren of niet vanzelf verdwijnen, is het verstandig om een oogarts te raadplegen.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van lasogen of sneeuwblindheid of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Wachttijden lopen vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie