Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Kunsttranen

Bent u op zoek naar een behandeling voor droge ogen of wilt u kunsttranen gaan proberen? Lees dan snel verder. Ooghulp informeert u hieronder over droge ogen en de behandeling daarvan met kunsttranen.

Wat zijn kunsttranen?

Kunsttranen zijn een bevochtigingsmiddel om droogheid en irritatie van het oog te verlichten. Het gebruik van kunsttranen kan helpen bij het verminderen van de oppervlaktespanning van het oog. Daarnaast kan het gebruik van kunsttranen helpen de hoeveelheid traanvocht te verhogen, wat bijdraagt aan het behoud van gezonde en gehydrateerde ogen. Kunsttranen genezen droge ogen echter niet, ze verminderen of verzachten enkel de klachten.

Verschillende soorten kunsttranen

Er zijn verschillende soorten kunsttranen verkrijgbaar, waaronder bevochtigingsmiddelen met en zonder conserveermiddelen. Elk bevochtigingsmiddel heeft ook zijn eigen werking.

Carbomeer

De oogdruppels met carbomeer vormen een transparante en bevochtigende laag op het oog, die het oogoppervlak beschermt tegen uitdroging. Liposic, Vidisic en Hylan kunsttranen zijn voorbeelden hiervan.

Dextran 70 met hypromellose

Dit bevochtigingsmiddel zorgt voor een hydrofiele film op het oogoppervlak en verbetert zo de traanfilm en de vochtigheid van het hoornvlies. Duratears is een voorbeeld van een product met dit bevochtigingsmiddel.

Hypromellose en methylcellulose

Deze werkzame stoffen zorgen beide voor een verminderde oppervlaktespanning en een hogere viscositeit van het traanvocht. Het traanvocht hecht zich hierdoor beter aan het hoornvlies en het bindvlies waardoor deze beter beschermd zijn tegen uitdroging en beschadiging.

Povidon

Povidon stabiliseert de traanfilm en zorgt dat het traanvocht een langere tijd in contact blijft met het oog. Zo beschermen de druppels het oogoppervlak.

Deze kunsttranen kunnen worden voorgeschreven door een oogarts. Wilt u kunsttranen kopen zonder recept? Sommige bevochtigingsmiddelen voor droge ogen kunnen zonder recept gekocht worden bij de apotheek of drogist.

Kunsttranen met conserveermiddelen

Veel kunsttranen bevatten conserveermiddelen om het product langer houdbaar te maken en om bacteriën buiten de tube te houden. Helaas kunnen deze middelen soms bijwerkingen veroorzaken. In dergelijke gevallen is het beter om kunsttranen zonder chemische toevoegingen te gebruiken.

Kunsttranen zonder conserveermiddelen

Als een patiënt kunsttranen meer dan vier keer per dag moet gebruiken, wordt het aanbevolen om te kiezen voor een conserveermiddelvrij bevochtigingsmiddel. Deze kunsttranen zijn vaak verkrijgbaar in kleine flaconnetjes, zodat er geen bacteriën in het middel kunnen komen na gebruik. Als uw ogen geïrriteerd raken door kunsttranen met conserveringsmiddelen, is het raadzaam om een variant zonder te kiezen. Ook wanneer u last heeft van gevoelige ogen of eerder vatbaar bent voor een allergische reactie zijn kunsttranen zonder conserveermiddel aan te raden.

Wanneer kunt u kunsttranen gebruiken?

Kunsttranen worden gebruikt om droge ogen te behandelen. Een arts kan ook een bevochtigingsmiddel voorschrijven om de symptomen van het syndroom van Sjögren te verlichten. Er zijn diverse oorzaken voor droge ogen, zoals veroudering, medicatiegebruik of blootstelling aan droge omgevingsomstandigheden. Wilt u meer weten over de oorzaken, symptomen en behandeling van droge ogen of het syndroom van Sjögren? Lees dan verder op de desbetreffende pagina.

Kunsttranen blijven gemiddeld drie tot vier uur in het oog en u kunt deze vier tot zes keer per dag gebruiken, tenzij de arts u anders voorschrijft. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de aanbevolen dagelijkse dosering van uw specifieke kunsttranen. Kijk ook goed tot wanneer de kunsttranen houdbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u de kunsttranen blijft gebruiken ook wanneer u minder klachten ervaart.

Hoe moet ik kunsttranen toedienen?

Oogdruppelen kan soms wat lastig zijn. Voor het toedienen van kunsttranen is het van belang om de bijsluiter te lezen en het advies van uw arts op te volgen. Daarnaast kunt u bij het ophalen van de kunsttranen bij de apotheek om advies vragen. Zorg er in ieder geval voor dat uw handen met zeep gewassen zijn bij het toedienen om infecties te voorkomen. Draagt u contactlenzen? Kijk dan altijd of uw kunsttranen veilig met contactlenzen gebruikt kunnen worden.

Instructies voor het oogdruppelen van kunsttranen:

  • Gebruik één druppel per oog. Oefen eerst op een zakdoekje om te kijken hoeveel druk u moet uitoefenen op de flacon.
  • Pak de flacon met uw dominante hand voorzichtig vast en trek met uw andere hand het onderste ooglid iets naar beneden.
  • Kantel uw hoofd iets achterover en breng het flesje boven het oog. Het is belangrijk om het oog, de wimpers of de oogleden niet met de flacon aan te raken. Zo voorkomt u infecties.
  • Laat voorzichtig één druppel in het oog vallen. Knipper voorzichtig een keer met het oog en druk hierna minstens 1 minuut de traanbuis dicht. Doe dit direct na het druppelen om bijwerking en een vieze smaak in uw mond zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Was uw handen opnieuw met water en zeep en sluit de flacon.

Na correcte toediening van de kunsttranen zou u direct verlichting moeten merken. Gebruikt u meerdere kunsttranen of in combinatie met oogdruppels of oogzalf? Gebruik dan de druppels met de laagste viscositeit (stroperigheid) als eerste en de dikste druppel of zalf als laatste.

Bijwerkingen van kunsttranen

Er kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van kunsttranen voor droge ogen, zoals:

  • Wazig zien net na het indruppelen (soms)
  • Branderige ogen net na het indruppelen (soms)
  • Irritatie, korstjes rondom de oogleden, kleverigheid van het ooglid, jeuk, roodheid en tranende ogen (zelden)
  • Overgevoeligheid of allergische reactie (zeer zelden)
  • Irritatie van het hoornvlies (zeer zelden)

Wat is het verschil tussen oogdruppels en kunsttranen?

Bij milde klachten van droge ogen worden vaak kunsttranen aanbevolen. Kunsttranen hebben doorgaans een lage viscositeit, waardoor ze snel over het oogoppervlak worden verspreid en in de meeste gevallen gemakkelijk te gebruiken zijn in combinatie met contactlenzen. Als u kunsttranen met een hoge viscositeit heeft, gebruik deze dan alleen ’s nachts, niet in combinatie met contactlenzen of tijdens het autorijden.

In geval van ernstige klachten kan uw arts oogdruppels voorschrijven met medicatie zoals antibiotica of corticosteroïden. Deze zijn niet verkrijgbaar bij de drogist en alleen te verkrijgen op recept van uw arts. Het verschil tussen oogdruppels en kunsttranen zit hem dus in de bestanddelen en de werkzame stof. Kunsttranen zijn een bevochtigingsmiddel en bevatten geen oorzaakgerichte medicatie. Hierdoor is de kans op bijwerkingen ook zeer klein.

Aangezien elk oog anders is, is het belangrijk om een oplossing te vinden die passend is voor uw specifieke probleem. Neem daarom altijd contact op met een oogarts. Een arts kan u namelijk het beste adviseren.

Waarom Ooghulp?

Bent u op zoek naar een behandeling voor droge ogen of wilt u meer informatie over de behandeling van droge ogen met bijvoorbeeld kunsttranen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden voor een afspraak bij een oogarts hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie