Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Jeukende ogen

Jeukende ogen zijn zeer vervelend en u kunt er erg veel last van ondervinden.

Wat zijn jeukende ogen?

Het hebben van jeukende ogen is een vervelende kwaal. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken en gelukkig is het vaak onschuldig. Gedurende de dag krijgen de ogen met veel verschillende omstandigheden te maken, wat ze erg kwetsbaar maakt. Tegelijkertijd zijn ze zeer belangrijk en moet je ze goed beschermen. Het is dus van belang om oogklachten, zoals jeukende ogen, te voorkomen. Ondanks dat er vaak niets ernstigs aan de hand is bij jeukende ogen, kunt u er veel last van ondervinden en wilt u er zo snel mogelijk vanaf.

Oorzaken van jeukende ogen

Jeukende ogen kunnen veel verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Een allergie. Allergi├źen voor bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van dieren en parfum kunnen een reactie opwekken waarbij u last krijgt van jeukende ogen.
  • Hooikoorts. Pollen in de lucht kunnen een allergische reactie opwekken, deze pollen zijn niet te vermijden, vooral in de lente en de zomer. Bij een pollenallergie krijgt men last van onder andere droge jeukende ogen.
  • Blefaritis. Een ontsteking van de ooglidrand kan voor jeukende ogen zorgen.
  • Het dragen van contactlenzen. Ook dit kan jeukende ogen veroorzaken, vooral wanneer deze niet goed zijn schoongemaakt of te lang zijn gedragen.
  • Irritatie, zoals stof, wind of een vuiltje.
  • Droge ogen. Uitdroging van de ogen kan ook voor jeuk en irritatie zorgen.
  • Een oogontsteking. Een ontstoken oog is vaak rood, gezwollen en kan erg jeuken.
  • Vermoeidheid. Wanneer u moe bent of vermoeide ogen heeft, kunnen de ogen gaan jeuken.
  • Eczeem. Droge huid, schilfers en korstjes in en rondom de ogen kunnen erg gaan jeuken.

Ook is het mogelijk dat soms de ogen even kort jeuken zonder daar een oorzaak achter te vinden.

Symptomen van jeukende ogen

U kunt alleen last hebben van jeukende ogen maar de klacht kan ook samen met andere symptomen gepaard gaan, zoals:

Heeft u zeer veel last van jeukende ogen gepaard met de andere bovenstaande klachten? Of gaan uw klachten maar niet weg? Neem dan contact op met een oogarts!

Wat te doen tegen jeukende ogen?

Als u last heeft van jeukende ogen, wilt u de klachten zo snel mogelijk verlichten. In de meeste gevallen vallen jeukende ogen makkelijk zelf te behandelen met de volgende tips tegen jeukende ogen. U kunt bijvoorbeeld kalmerende oogdruppels gebruiken of een koude natte doek op de ogen leggen om de jeuk te verlichten.

Als u contactlenzen draagt, is het van belang om deze hygi├źnisch te behandelen bij het in en uitdoen. Om een allergie te bestrijden, kunnen desbetreffende medicijnen of oogdruppels toegediend worden. Hetzelfde geldt voor jeukende ogen door hooikoorts. Voor droge ogen kunt u ook kunsttranen of oogdruppels tegen jeukende ogen gebruiken, om zo de klachten te verzachten. Het is belangrijk om niet aan korstjes of schilfers te krabben, daarvan wordt de jeuk alleen maar erger.

Ligt de oorzaak toch iets dieper? Dan is het belangrijk om de oorzaak van de jeukende ogen aan te pakken en niet alleen de jeuk zelf. Lees daarom meer over de behandeling van blefaritis en conjunctivitis.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van jeukende ogen of gaan uw klachten maar niet over? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat pati├źnt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie