Menu

Hordeolum

Een hordeolum is een acute ontsteking van een talgkliertje in het ooglid. Ook wel een strontje in het oog genoemd.

Wat is een hordeolum?

Een hordeolum, genoemd naar het Latijnse hordeum wat gerst betekent, komt vaak voor. Het is een ontsteking van een kliertje in het ooglid. Dit kan aan de binnenzijde van het ooglid zijn, een hordeolum internum. De ontsteking kan ook voorkomen aan de buitenzijde van het ooglid, op de wimperrand. Dat heet een hordeolum externum en wordt ook wel een strontje genoemd. Hoewel een hordeolum meestal onschuldig is, is het wel besmettelijk.

Soorten hordeolum

Er zijn twee soorten hordeolum, afhankelijk van de locatie van de ontsteking.

Hordeolum internum

Een hordeolum internum bevindt zich aan de binnenzijde van het ooglid en zit de ontsteking in de klier van Meibom. Deze kliertjes zitten aan de binnenzijde van het ooglid, aan de kant van het slijmvlies. Ze produceren een olieachtige substantie die meehelpt het hoornvlies te beschermen. Wanneer de uitgang hiervan verstopt raakt, hoopt deze substantie op in de klier, wat tot ontstekingsverschijnselen leidt.

Hordeolum externum

Vaker komt een hordeolum externum voor, ook wel een strontje genoemd. Meestal begint dit met een verstopping van de klier van Zeis, soms de klier van Moll. Zowel de talgkliertjes van Zeis als de zweetkliertjes van Moll komen uit in de haarfollikels van de wimpers, waardoor een hordeolum externum zich op de rand van het ooglid manifesteert. Deze kliertjes raken meestal verstopt na infectie met een bacterie, vaak een stafylokok. Bij een verminderde weerstand, zoals bijvoorbeeld bij diabetes mellitus, kan een terugkerende hordeolum ontstaan. Het is mogelijk dat een  , steeds op een andere plaats op de wimperrand verschijnt.

Oorzaken van een hordeolum

Een verstopte klier is vervelend, maar het kan iedereen overkomen. Goede hygiëne is belangrijk en kan een heleboel infecties voorkomen, maar aan een oog strontje of hordeolum internum kunt u vaak niets doen. De bacterie die verantwoordelijk is voor deze ontsteking, komt bij veel mensen van nature op de huid voor. Daar kan deze geen kwaad, maar in uw lichaam wel. Mocht deze stafylokok toegang tot de kliertjes in uw ooglid krijgen, en uw weerstand is op dat moment niet hoog genoeg om de indringer te verslaan, dan ontstaat een ontsteking.

Het aangedane kliertje in uw ooglid kan de stoffen die het aanmaakt, zoals talg of zweet, niet meer kwijt door de verstopping. De klier wordt groter en drukt op het omliggende weefsel, dit wordt warmer en creëert een perfecte omgeving voor de bacterie om te groeien. Dit gaat gepaard met de vorming van pus, wat bestaat uit resten van witte bloedcellen en bacteriën. Ook deze pus kan niet direct de verstopte klier verlaten, waardoor deze begint als rood bolletje welke later geel kleurt.

Verschil tussen een chalazion en een hordeolum

Een chalazion is een vaak pijnloze zwelling door een verstopte talgklier. Een hordeolum is een acute infectie van een talgklier, die in de meeste gevallen door een bacterie ontstaat. Het ooglid is bij een hordeolum rood, dik en pijnlijk.

Symptomen van een hordeolum

De klachten die horen bij een hordeolum zijn vervelend. De bult kan namelijk erg pijnlijk zijn en ook de continue druk van het bultje op uw oog kan vervelend zijn. Wanneer het strontje in uw gezichtsveld zit, kunt u bovendien erg vermoeid raken doordat u, onbewust, steeds de focus op het strontje in het oog legt.

De algemene symptomen van een hordeolum zijn:

  • Een rood bultje onder het ooglid (internum) of bij de wimperrand (externum), mogelijk met een gele kop
  • Uw oog is pijnlijk, voornamelijk bij het knipperen
  • Uw ooglid is gezwollen
  • In een later stadium kan er pus uit het bultje komen

Behandeling van een hordeolum

Een hordeolum kan binnen een paar dagen vanzelf genezen. Hoe verleidelijk het ook is, u kunt er het beste niet aanzitten en, als dit toch gebeurt, uw handen grondig wassen. Het rode bultje zwelt eerst iets meer op en vormt eventueel een gele kop. Na een paar dagen barst deze open en kan de opgehoopte pus eruit. Het kan dus gebeuren dat u wakker wordt met een vastgeplakt ooglid. Mocht dit gebeuren kunt u het eenvoudig reinigen met een lauwe natte doek.

Het kan ook dat het bultje gedurende de dag openbreekt en u er nauwelijks iets van merkt. Om het rijpingsproces te versnellen, kunt u dagelijks een kwartier lang een in warm water gedrenkt wattenschijfje op uw oog leggen. Dit maakt de huid zachter, waardoor het bultje makkelijker openbreekt. Prik het bultje echter nooit zelf open, dit maakt de ontsteking alleen maar erger.

Draag tot het strontje in het oog genezen is ook geen contactlenzen en gooi de oude lenzenvloeistof en het bewaardoosje weg. Zachte contactlenzen vervangt u door een nieuw setje en harde contactlenzen maakt u, voordat u ze weer indoet, extra goed schoon om een nieuwe infectie te voorkomen.

Neem contact op met uw huisarts of optometrist als u erg veel pijn hebt, de huid rondom uw oog opzwelt, u uw oog niet meer kunt openen of het bultje na twee weken nog niet kleiner is geworden. De huisarts of optometrist kan het bultje dan steriel openprikken of oogdruppels of zalf met chlooramfenicol voorschrijven. Dit gebruikt u tot de zwelling weg is, maar niet langer dan twee weken.

Waarom Ooghulp

Denkt u dat u een hordeolum heeft of wilt u een strontje laten behandelen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Ruim 70 aangesloten oogspecialisten

Dit artikel is geschreven door:

Op zoek naar iets anders?

Afwijkende brilsterkte

Refractie anomalieën zijn afwijkingen in het vermogen van het oog om licht correct te breken en te focussen, wat resulteert in onscherp zicht. Deze aandoeningen, variërend van bijziendheid tot astigmatisme, beïnvloeden mensen van alle leeftijden en kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Het correct diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen is cruciaal voor het behoud van een goede visuele gezondheid.

Pinguecula

Wilt u meer weten over de oogaandoening pinguecula? Hieronder gaan we dieper in op wat een pinguecula is, de oorzaken ervan, het verschil tussen pinguecula en pterygium, mogelijke behandelingen en waarom het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als u last heeft van deze aandoening.

Veelgestelde
vragen (FAQ)

Door de toenemende wachttijden om een oogarts te bezoeken en de stijging van oogziekten door de vergrijzende bevolking, biedt Ooghulp een efficiënte oplossing. Veel oogaandoeningen zijn niet acuut en kunnen uitstekend beoordeeld worden door een optometrist of orthoptist. Ooghulp zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt, vaak dichtbij huis, door een netwerk van gespecialiseerde oogspecialisten, zonder de noodzaak van een bezoek aan de oogarts.

U kunt direct een afspraak maken via onze website met een van onze oogspecialisten. Daarnaast kunnen huisartsen patiënten direct verwijzen via ZorgDomein. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte manier om de zorg te krijgen die u nodig heeft.

Ons team bestaat uit oogartsen, optometristen, orthoptisten en huisartsen. De optometristen zijn bekwaam in het herkennen van oogziekten aan zowel de buiten- als binnenkant van het oog en spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig signaleren van oogaandoeningen. Indien nodig verwijzen zij door naar een oogarts. Alle specialisten werken nauw samen om de best mogelijke zorg te bieden, ondersteund door een academie waar professionals van elkaar leren.

Voor huisartsen biedt Ooghulp een betrouwbare partner voor snelle en deskundige oogzorg, met korte wachttijden en snelle terugkoppeling, waardoor patiënten efficiënt geholpen kunnen worden. Voor optiekzaken is samenwerking met Ooghulp een kans om deel uit te maken van een toonaangevend platform voor hoogkwalitatieve oogzorg, met volledige ondersteuning van ons team van oogspecialisten. Dit verhoogt de waarde die zij bieden aan hun klanten.

Oogzorg toegankelijk voor iedereen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen tijdig en snel geholpen kan worden bij een oogklacht. Bij Ooghulp werken we samen met verschillende oogzorgverleners om u snel, passende oogzorg te kunnen bieden bij u in de buurt.