Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Hoornvlies beschadiging

Denkt u dat u last heeft van hoornvlies beschadiging of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van hoornvlies beschadiging.

Wat is hoornvlies beschadiging?

Een hoornvlies beschadiging is een beschadiging aan het doorzichtige voorste deel van het oog, het hoornvlies. Het hoornvlies, of de cornea, bevindt zich voor de iris en de pupil. Het buitenste deel van het hoornvlies bestaat uit een dun laagje cellen, het epitheel. Bij een hoornvlies beschadiging is het epitheel beschadigd. De beschadiging is veelal oppervlakkig en het is een veelvoorkomende oogaandoening. Hoornvlies beschadiging wordt ook wel cornea erosie genoemd.

Hoornvlies beschadiging

Oorzaken van hoornvlies beschadiging

U kunt op verschillende manieren een beschadiging aan het hoornvlies oplopen. Oorzaken van hoornvlies beschadiging zijn:

 • Een scherp voorwerp in het oog, zoals een scherpe nagel, ijzerdeeltjes, zand of een tak
 • Het onjuist gebruik van contactlenzen . Door onhygiënisch gebruik kunt u een infectie oplopen Wanneer deze infectie zich ontwikkelt kan een hoornvlies beschadiging optreden. Ook wanneer een scheurtje in de lens ontstaat, heeft u kans om hoornvlies beschadiging op te lopen
 • Hard in het oog wrijven
 • Bijtende stoffen in het oog
 • Fel licht in het oog. Door overmatig ultraviolet licht in het oog, kan het hoornvlies beschadigen. Kijk daarom uit bij felle zon, de zonnebank, reflectie van zon op water of sneeuw en lassen
 • Ook kan hoornvliesbeschadiging door extreem droge ogen ontstaan

Symptomen van hoornvlies beschadiging

Een beschadiging aan het hoornvlies geeft verschillende symptomen . Deze hoornvliesbeschadiging symptomen kunt u als vervelend ervaren of ze kunnen u hinderen in het dagelijks leven. U kunt last hebben van enkele of meerdere van de volgende symptomen van hoornvliesbeschadiging :

 • U heeft tranende ogen
 • U heeft rode en/of pijnlijke ogen
 • U bent overgevoelig voor licht (fotofobie)
 • U kunt door hoornvliesbeschadiging wazig gaan zien
 • U heeft uw oog het liefst gesloten
 • U heeft het gevoel alsof er iets in het oog zit, bijvoorbeeld een zandkorrelgevoel.

Behandeling van hoornvlies beschadiging

Hoornvlies beschadiging kunt u door verschillende oorzaken oplopen, daarom zijn er ook verschillende passende behandelingen van hoornvlies beschadiging. In de meeste gevallen en met de juiste behandeling, geneest het hoornvlies in enkele dagen tot een week.

Verschillende behandelingen van een hoornvlies beschadiging zijn:

 • Behandeling met antibiotica in de vorm van een oogzalf en een drukverband. Een arts brengt de zalf eenmalig aan, waarna u een oogverband op krijgt. Hierdoor krijgt het hoornvlies rust en zal uw oog snel genezen.
 • Het gebruik van oogdruppels of kunsttranen om de klachten in de komende dagen te verlichten.
 • Bij pijn kunt u voor een korte periode, tot uiterlijk 12 uur na uw bezoek aan de arts, verdovende oogdruppels gebruiken om deze klachten te verminderen. Langdurig gebruik van verdovende oogdruppels remt namelijk het herstel van hoornvlies beschadiging. Ook kunt u paracetamol slikken nemen indien de pijn dusdanig erg is.
 • De oogarts kan adviseren om een zachte bandagelens (specifiek soort contactlens) op uw oogin uw oog te doenplaatsen. Dit laatste werkt als een pleister om het wondje te bedekken en om te voorkomen dat deze weer opengaat. , men name wanneer de hoornvlies beschadiging terug komt. De lens dient ter dan als bescherming van het hoornvlies.
 • Bij klachten door fel licht in het oog gaat hoornvliesbeschadiging doorgaans vanzelf over binnen enkele dagen.

Bij een beschadiging aan het hoornvlies kan een infectie ontstaan als gevolg van bacteriën in de wond. Het oog produceert in dat geval overmatig slijm en tranen. Een bacteriële infectie aan het hoornvlies kan mogelijk leiden tot slechtzienheid of blindheid, wanneer deze onbehandeld blijft. Een goede behandeling is daarom essentieel. Lees meer over een bacteriële infectie aan het hoornvlies en de behandeling daarvan.

Waarom Ooghulp

Heeft u last van hoornvlies beschadiging of andere symptomen en wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie