Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom (of glaucoma) is een veelvoorkomende oogaandoening, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende oorzaak is een verhoogde oogdruk.

Glaucoom zorgt op den duur voor een geleidelijke verslechtering van uw zicht. Onbehandeld kan het zelfs tot permanent verlies van uw gezichtsveld leiden. Om blindheid te voorkomen is het belangrijk om glaucoom vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Oorzaken glaucoom

Er zijn verschillende soorten bindvliesontstekingen, met ieder zijn eigen oorzaken

Glaucoom heeft verschillende oorzaken. Bij glaucoom is meestal uw oogdruk te hoog. Eén van de oorzaken van glaucoom is een verstoorde afvoer van het vocht binnenin het oog. Ons oog maakt vocht aan wat het hoornvlies en de ooglens voedt, dit wordt kamerwater genoemd. Dit vocht moet u niet verwarren met traanvocht. Het kamerwater wordt normaal gesproken ongemerkt afgevoerd door het oog.

Door een verstoorde afvoer, kan het kamerwater niet of moeilijker afgevoerd worden, waardoor de druk in het oog stijgt. Deze verhoogde oogdruk zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de oogzenuw afgekneld wordt, waardoor de oogzenuw beschadigd raakt. Dit zorgt op den duur voor het de verslechtering en het verlies van uw gezichtsveld. Echter hoeven mensen met een hoge oogdruk niet per se glaucoom te hebben.

Glaucoom kan ook ontstaan bij een normale oogdruk. Dan is er geen sprake van een afgeknelde bloedvoorziening naar de oogzenuw, maar is de bloedtoevoer zelf al onvoldoende.

Risicofactoren voor glaucoom

De precieze oorzaken van glaucoom zijn niet duidelijk. Iedereen heeft de kans om de oogaandoening te krijgen. Wél zijn er bepaalde risicofactoren die de kans vergroten. Hieronder de belangrijkste.

Verhoogde oogdruk

Een hoge oogruk is een veelvoorkomende oorzaak van glaucoom en daarom een grote risicofactor. zijn een aantal dingen die u kunt doen om bindvliesontsteking te proberen te voorkomen.

Glaucoom in de familie

Komt glaucoom in uw naaste familie voor? De kans dat u het krijgt is dan tien keer groter, dus laat u voor de zekerheid op glaucoom testen. Glaucoom kan erfelijk zijn in sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer u van beide ouders een mutatie in een bepaald glaucoom-gerelateerd gen heeft.

Leeftijd

Leeftijd is een grote risicofactor. Bent u boven de 40 jaar? Dan heeft u een verhoogde kans op het krijgen van glaucoom. Van de mensen ouder dan 80 jaar heeft wel vier procent glaucoom.

Hoge brilsterkte

Bent u sterk bij- of verziend en heeft u een hoge brilsterkte? Dan heeft u een verhoogd risico op glaucoom.

Andere risicofactoren zijn:

 •  Als u van Afrikaanse en/of Aziatische afkomst bent
 • Als u syndroom van Down heeft
 • Als u een afwijking van de bloedvaten in of bij het oog heeft
 • Als u slaapapneusyndroom (OSAS) heeft
 • Als u een te lage of te hoge bloeddruk heeft
 • Als u langdurig cremes, neussprays of oogdruppels met steroïde gebruikt
 • Als u een oogletsel heeft opgelopen
 • Als u aan hart- en vaatziekten of diabetes lijdt

Er zijn zoals u ziet veel verschillende risicofactoren die de kans op het krijgen van glaucoom vergroten. Als u ouder bent dan 40 jaar, is het daarom sterk aan te raden om jaarlijks uw ogen te laten testen en de oogdruk te meten.

Soorten glaucoom

Er zijn veel soorten glaucoom. Allereerst kunt u primair of secundair glaucoom hebben. Primair glaucoom is een op zichzelf staande oogaandoening. Secundair glaucoom ontstaat als gevolg van een andere (oog)aandoening. Verder zijn er nog meer vormen van glaucoom:

Openkamerhoekglaucoom

Dit is de meest voorkomende vorm van glaucoom. U heeft een verstoorde afvoer waardoor het kamerwater niet goed afgevoerd kan worden en de oogdruk stijgt. Als gevolg van deze te hoge oogdruk, heeft u een beschadigde oogzenuw.

Normale oogdrukglaucoom

Bij normale oogdrukglaucoom heeft u geen verhoogde oogdruk. Wél heeft u, door onvoldoende bloedvoorziening, een beschadigde oogzenuw.

Nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom

Deze vorm ontstaat als de ruimte tussen de iris en het hoornvlies, waar de kamerhoek zich bevind, te klein is. Het kamerwater kan dan de kamerhoek niet bereiken, waardoor het moeizaam afgevoerd wordt. Dit resulteert weer in een verhoogde oogdruk. Mensen de sterk verziend zijn krijgen het meeste te maken met nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom.

Deze vorm kan weer onderverdeeld worden in chronisch glaucoom en het zeldzame acute glaucoom. Bij chronisch glaucoom ontstaan de symptomen geleidelijk, waar ze bij acuut glaucoom in een korte tijd ontstaan. Bij de acute vorm heeft u ernstige klachten en is het belangrijk dat deze snel wordt behandeld. Glaucoom kan ook aangeboren zijn. U heeft dan een aangeboren afwijking van de kamerhoek.

Voorheen werd de term groene staar wel eens gebruikt voor glaucoom. Echter is deze term gemakkelijk te verwarren met (grijze) staar, wat een andere oogaandoening is. Namelijk een vertroebeling van de ooglens.

Symptomen of klachten van glaucoom

De glaucoom symptomen ontstaan geleidelijk. U zult er de eerste jaren waarschijnlijk niks van merken, dit is het gevaarlijke van de aandoening. Pas wanneer het zicht aangetast wordt, zult u klachten krijgen.

De symptomen van glaucoom die u kunt ervaren zijn:

 • Minder goed of wazig zien, vooral aan de randen van het zicht
 • Slecht zien in het donker, wat problemen kan geven bij ’s avonds autorijden
 • U kunt zich vaker stoten
 • Uw gezichtsveld wordt kleiner

Acuut glaucoom klachten zijn heftiger en ernstiger:

 • Pijn in en om het oog
 • Een rood oog en dof oog
 • Wazig zien en minder goed zien
 • Hoofdpijn, misselijkheid en overgeven

Het is belangrijk om te benoemen dat de symptomen bij iedereen kunnen verschillen, waardoor het lastig kan zijn de aandoening op tijd te herkennen.

Heeft u andere symptomen en wilt u graag meer informatie hierover? Bekijk dan alle symptomen.

Risico’s van onbehandeld glaucoom

Het is belangrijk de oogaandoening zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Onbehandeld glaucoom kan tot onherstelbare schade aan de oogzenuw leiden. U kunt uiteindelijk zelfs blind worden.

Behandeling van glaucoom

Er zijn verschillende behandelingen van glaucoom. U kunt bijvoorbeeld oogdruppels voor glaucoom krijgen om de oogdruk te verlagen of een laserbehandeling voor glaucoom ondergaan. Wilt u meer weten over de glaucoom behandeling ? Bekijk dan onze pagina ‘behandeling van glaucoom’.

Waarom Ooghulp

Denkt u dat u glaucoom heeft of wilt u meer informatie over bindvliesontsteking? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie