Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Diabetische retinopathie

Netvliesschade veroorzaakt door suikerziekte (diabetes).

Wat is diabetische retinopathie

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan schade aan de ogen geven. Deze schade vindt voornamelijk plaats aan de kleine bloedvaten in het netvlies. De kleine bloedvaten kunnen verstopt raken en kunnen gaan lekken. Dit noemen wij diabetische retinopathie. Bij beginnende diabetische retinopathie kunnen de klachten geheel afwezig zijn. Het gevaar bestaat dan dat adequate en tijdig behandeling achterwege blijft. Bij vergevorderde diabetische retinopathie kan er reeds onherstelbare schade aan de ogen zijn.

Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in Nederland. Bij 40% van de mensen met diabetes mellitus komen netvliesafwijkingen voor. In 5% van de gevallen gaat het om ernstige afwijkingen met een verhoogd risico om slechtziend te worden.

Soorten diabetische retinopathie

Schade aan de kleine bloedvaten in en op netvlies kan tot 2 varianten van diabetische retinopathie leiden;

1. Niet proliferatieve diabetische retinopathie

Hierbij leiden verstoppingen en lekkage van de kleine bloedvaten in het netvlies tot bloedingen en uittreding van vocht. Het zicht van de patienten is nog meestal redelijk goed tenzij de lekkage van vocht in de gele vlek plaats vind (macula-oedeem).

2. Proliferatieve diabetische retinopathie

Bij de ernstige vorm leiden de verstoppingen van bloedvaten in het netvlies tot een siutatie waarin nieuwe bloedvaten gaan groeien in het netvlies. Helaas zijn deze niet bloedvaten broos en groeien deze ongecontroleerd. Deze nieuwe bloedvaten kunnen leiden tot forse bloedingen in het oog, een hoge oogdruk en een netvliesloslating,

Risicofactoren voor diabetische retinopathie

Het risico om diabetische retinopathie te ontwikkelen is verhoogd indien;

  • de bloedsuikers slecht of minder goed onder controle zijn (een ongunstige glykemische instelling)
  • er sprake is van een lange diabetesduur (meer dan 10 jaar)
  • er sprake is van hypertensie
  • er sprake is van insulinetherapie
  • er sprake is van eiwitten in de urine (microalbuminurie of proteïnurie)

Symptomen van diabetische retinopathie

Patienten met diabetische retinopathie kunnen last hebben van verschillende symptomen. Echter, bij beginnende schade aan het netvlies kunnen klachten volledig ontbreken. Het is daarom belangrijk dat patienten met suikerziekte hun ogen regelmatig laten controleren op de aanwezigheid van diabetische retinopathie. De symptomen kunnen zijn;

  • slecht of wazig zien
  • vervormd zien
  • vlekken zien
  • slierten zien
  • fletse kleuren zien
  • dubbelzien
  • slecht zien in het donker
  • pijnlijke ogen

Behandeling van diabetische retinopathie

Het is allereerst belangrijk om de bloedsuikers en eventueel de bloedddruk goed onder controle te houden. Dit verlaagt de kans op het ontstaan en de toename van diabetische retinopathie.

De oogheelkundige behandelingen van diabetische retinopathie zijn;

1. Laseren van het netvlies

Bij beschadigde, lekkende, verstopte of groeiende nieuwe bloedvaten in het netvlies kan het soms noodzakelijk zijn dat de oogarts het netvlies behandelt met een laser.

2. Ooginjecties

Bij lekkende bloedvaten in het netvlies kans soms de gele vlek (macula) zijn aangedaan. De macula is het centrum van het netvlies, waarmee we scherp kunnen zien. Indien er een zwelling is van de macula door suikerziekte, kan de oogarts overwegen om u te behandelen met ooginjecties.

3. Netvlies en glasvochtoperatie

Bij forse bloedingen in het glasvocht door nieuwe bloedvaten kan een glasvochtoperatie (vitrectomie) worden verricht om het bloed op te ruimen en het netvlies te behandelen. Soms veroorzaken deze bloedvaten een netvliesloslating waarvoor een uitgebreidere vitrectomie (netvliesoperatie) wordt verricht.

3. Staaroperatie

Patienten met suikerziekte hebben meer kans op het ontwikkelen van staar op redelijk jonge leeftijd. Een staaroperatie kan dan eventueel verricht worden.

Waarom Ooghulp

Diabetische retinopathie is een oogaandoening die heel wat vervelende symptomen met zich meebrengt en de levenskwaliteit sterk negatief kan beïnvloeden. Heeft u suikerziekte? Het is belangrijk om regelmatig uw ogen te laten controleren.

Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele klinieken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Twijfelt u of u hulp nodig hebt? Neem telefonisch contact met ons op om meer informatie te ontvangen over maculadegeneratie en uw symptomen. Of bekijk onze contactpagina hoe u snel een afspraak kunt inplannen.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie