Staaroperatie

Wilt u een staaroperatie ondergaan of wilt u meer informatie over de behandeling? Ooghulp informeert u hieronder over staar en de behandeling daarvan: de staaroperatie.

Wat is staar?

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening die met name op latere leeftijd veel voorkomt. Het zorgt in vele gevallen voor slechtziendheid als resultaat van een vertroebeling van de ooglens. De ooglens bevindt zich in het oog achter de pupil en de iris. Normaal gesproken is deze lens helder en transparant. Bij staar is deze ooglens troebel, waardoor uw zicht verslechterd.

Meer diepgaande informatie over deze oogaandoening leest u op onze pagina ‘Staar’.

Wanneer is een staaroperatie nodig?

Denkt u dat u (beginnende) staar aan een oog heeft of misschien wel aan beide ogen? Dan vraagt u zich misschien af wanneer het nodig is de staar te behandelen. Als de klachten bij staar uw dagelijkse bezigheden niet hinderen, is een staaroperatie niet noodzakelijk. U kunt van staar niet blind worden, alleen slechtziend. Zodra de staar symptomen u dusdanig verstoren in het dagelijkse leven, dan is een staaroperatie (cataract operatie) sterk aan te raden.

Er zijn geen medicijnen om staar te behandelen. De enige staar behandeling is om door middel van een staar operatie de vertroebelde ooglens te verwijderen en een heldere kunstlens te implanteren. Twijfelt u of u een staaroperatie moet ondergaan? Dit kunt u het beste overleggen met uw oogarts. De oogarts kan met u ook de voor- en nadelen van een staaroperatie doorspreken.

Heeft u uw ogen laten laseren? Ook dan kunt u een staar operatie ondergaan. Geef dit wel voortijdig aan bij uw oogarts, zodat de arts dit mee kan nemen in het bepalen van de sterkte van de kunstlens.

Onderzoek voorafgaand aan de staaroperatie

Tijdens het staar onderzoek voorafgaande aan de operatie worden de ogen nogmaals onderzocht. Ook onderzoekt de arts, met behulp van een lensmeting, welke soort kunstlens u nodig heeft en welke sterkte deze lens moet zijn. Ook kunt u ervoor kiezen dat u na de operatie geen bril of contactlenzen meer hoeft te dragen. Een cilinderafwijking kan tijdens de operatie ook gecorrigeerd worden.

Als u brildragend bent kunnen de kunstlenzen direct aangemeten worden, omdat een bril de vorm van uw hoornvlies niet beïnvloed. Draagt u contactlenzen? Dan moeten deze voor de oogmeting uitgelaten worden. Contactlenzen passen de vorm van het hoornvlies aan, waardoor de juiste sterkte niet direct gemeten kan worden. Zachte lenzen dienen ongeveer één tot vier weken uitgelaten te worden. Voor harde lenzen is dit langer, namelijk tussen de één tot drie maanden voor de lensmeting.

Uw medicijnen kunt u voor de operatie gewoon doorgebruiken. Deze hoeven dus niet gestaakt te worden. Geef dit wel aan bij uw oogarts.

Soorten kunstlenzen bij een staaroperatie

Kunstlenzen zijn er in verschillende soorten, net zoals er verschillende brillen en contactlenzen zijn. Tijdens de oogmeting kijkt u samen met de arts welke kunstlens het beste bij u past. De verschillende soorten kunstlenzen op een rijtje:

  • Monofocale kunstlens: de meest gekozen kunstlens. Deze lens zorgt ervoor dat u of in de verte of dichtbij scherp kunt zien. Om op de andere afstand goed te kunnen zien, is een bril nodig. Monofocale kunstlenzen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.
  • Multifocale kunstlens: deze lens kiest u als u in de verte én dichtbij scherp wilt zien, zonder daarnaast nog een bril te dragen. Deze kunstlens heeft wel een aantal nadelen. U ziet namelijk het verschil tussen donker en licht minder goed en u kunt om lichtbronnen een krans gaan zien. Daarnaast worden deze kunstlenzen doorgaans niet (helemaal) vergoed.
  • Mono- en multifocale torische kunstlens: torische kunstlenzen zijn geschikt als u een cilinderafwijking wilt corrigeren. Deze lenzen kunnen mono- en multifocaal gekozen worden. Ook deze lenzen worden doorgaans niet (helemaal) vergoed.

Draagt u geen bril of contactlenzen voorafgaande van de staaroperatie? Dan krijgt u een kunstlens aangemeten die ongeveer dezelfde sterkte heeft als de eigen ooglens.

De staaroperatie

De dag voor de operatie

Neem de dag voor de behandeling een bad of douche en was uw haren, om zo infecties te voorkomen. Zorg ook dat u een goede nachtrust geniet de avond voor de operatie. U hoeft niet nuchter te zijn voor de staaroperatie, aangezien deze gebeurd onder lokale verdoving, dit betekent dat u de dag kunt starten met een normaal ontbijt.

Draag op de dag van de staar behandeling geen make-up, crèmes of nagellak. Ook sieraden zijn niet toegestaan op de dag van de behandeling. Piercings in het gezicht dienen ook uitgedaan te worden. Draag comfortabele en schone kleding en verwijder, indien van toepassing, uw gehoorapparaat aan de kant van het te opereren oog.

De operatie

Na de operatie hoeft u niet in het ziekenhuis te overnachten, u kunt gewoon weer naar huis. Wel is het verstandig om vervoer te regelen en eventueel begeleiding voor in huis. Vlak voor de operatie verdooft de arts het oog met druppels en in sommige gevallen een injectie naast het oog. Het oog raakt dan gevoelloos, waardoor de arts de behandeling kan uitvoeren. In enkele gevallen wordt de operatie onder narcose uitgevoerd.

Vraagt u zich af ‘hoelang duurt een staaroperatie?’ De staaroperatie zelf is erg snel voorbij. De arts is zo’n 10 á 15 minuten bezig. De troebele lens wordt uit het lenskapsel verwijderd via een kleine opening. De lens wordt eerst in kleine stukjes gebroken met behulp van ultrasonische geluidsgolven, waarna deze worden opgezogen. Dit heet phaco-emulsificatie. Vervolgens wordt de opgerolde kunstlens in het lenskapsel geplaatst. De lens ontvouwt en zet zich vast. In enkele gevallen is een kleine hechting nodig om de wond te dichten. Na de operatie wordt het oog afgeschermd met een plastic transparant oogkapje.

Als u zich afvraagt of een staaroperatie pijnlijk is, dan is het antwoord in de meeste gevallen nee. Doordat het oog plaatselijk verdoofd wordt, doet de behandeling doorgaans geen pijn.

Autorijden na een staaroperatie

U kunt direct na de operatie nog niet scherp zien. Hierdoor kunt u na de operatie niet zelf naar huis rijden en daarom is het van groot belang dat u van tevoren vervoer regelt. U mag pas autorijden na 24 uur na de operatie, mits uw gezichtsscherpte u daartoe in staat stelt. U kunt dit ook met de oogarts overleggen.

Nazorg staaroperatie

Het plastic oogkapje mag na 24 uur verwijderd worden. Wel moet deze de komende week nog ´s nachts gedragen worden. Het is verstandig om vlak na de operatie niet intensief te sporten, niet te zwemmen, stof te vermijden en niet in het oog te wrijven.

De staaroperatie nazorg bestaat ook uit het druppelen van het oog. De ogen druppelen na een staaroperatie helpt infecties te voorkomen. U druppelt vanaf de operatie meerdere keren per dag en zo’n vier weken lang. Dit wordt met u besproken door de oogarts.

Na de operatie komt u doorgaans twee keer op controle bij de oogarts. De oogarts bespreekt met u wanneer u terug wordt verwacht.

Herstel na een staaroperatie

Het herstel verloopt meestal spoedig en zonder problemen. De klachten na een staaroperatie zullen meevallen. U zult de eerste dagen nog niet direct scherp zien. Droge ogen na een staaroperatie is normaal. Ook kan het oog tranen of geïrriteerd zijn. Bij hoofdpijn kunt u paracetamol innemen tegen de klachten.

Uiteindelijk zal de behandeling ervoor zorgen dat u beter zult zien. Alhoewel de meeste mensen nog wel een bril of contactlenzen nodig hebben, is uw sterkte vaak toch iets veranderd. Het is mogelijk om een nieuwe bril of contactlenzen aan te meten vanaf vier tot zes weken na de behandeling.

Risico’s en mogelijke complicaties

Een staaroperatie is een veilige behandeling en verloopt in 98% van de gevallen voorspoedig. Tóch kunnen er complicaties optreden. In dat geval kunnen deze vaak snel en makkelijk verholpen worden. Onderstaande complicaties kunnen tijdens of na de behandeling voorkomen:

  • Gescheurd lenskapsel. In 1 op de 100 gevallen ontstaat een kapselscheur tijdens de operatie. Hierdoor kan de operatie langer duren en soms is zelfs een tweede operatie nodig.
  • Vocht in de gele vlek (macula-oedeem). De macula zorgt ervoor dat u scherp ziet. Soms kan er na de operatie vocht in de macula komen. Dit gebeurt overigens vaker bij patiënten met suikerziekte. De complicatie kan vanzelf over gaan binnen een paar maanden, maar soms is behandeling nodig met bijvoorbeeld oogdruppels.
  • Bacteriële ontsteking aan het oog (endoftalmitis). Deze complicatie komt zeer zelden voor, maar kan ernstig zijn. De ontsteking moet spoedig met antibiotica behandeld worden.
  • Nastaar. Bij nastaar vertroebelt het lenskapsel om de lens. Dus deze keer niet de lens zelf, maar het zakje waar de lens zich in bevindt. Dit kan enkele maanden na de staaroperatie gebeuren, maar ook pas jaren later. Het zicht wordt dan langzaamaan weer slechter. Nastaar is makkelijk te behandelen met behulp van een laser. Uw zicht wordt daarna weer helder. Het is geheel pijnloos en de behandeling duurt slechts 10 minuten.

Waarom ooghulp

Wilt u een staaroperatie ondergaan of wilt u meer informatie over deze behandeling ontvangen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden voor een staaroperatie vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Dit artikel is geschreven door:

Ruim 70 aangesloten oogspecialisten

Op zoek naar iets anders?

Afwijkende brilsterkte

Refractie anomalieën zijn afwijkingen in het vermogen van het oog om licht correct te breken en te focussen, wat resulteert in onscherp zicht. Deze aandoeningen, variërend van bijziendheid tot astigmatisme, beïnvloeden mensen van alle leeftijden en kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Het correct diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen is cruciaal voor het behoud van een goede visuele gezondheid.

Pinguecula

Wilt u meer weten over de oogaandoening pinguecula? Hieronder gaan we dieper in op wat een pinguecula is, de oorzaken ervan, het verschil tussen pinguecula en pterygium, mogelijke behandelingen en waarom het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als u last heeft van deze aandoening.

Veelgestelde
vragen (FAQ)

Door de toenemende wachttijden om een oogarts te bezoeken en de stijging van oogziekten door de vergrijzende bevolking, biedt Ooghulp een efficiënte oplossing. Veel oogaandoeningen zijn niet acuut en kunnen uitstekend beoordeeld worden door een optometrist of orthoptist. Ooghulp zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt, vaak dichtbij huis, door een netwerk van gespecialiseerde oogspecialisten, zonder de noodzaak van een bezoek aan de oogarts.

U kunt direct een afspraak maken via onze website met een van onze oogspecialisten. Daarnaast kunnen huisartsen patiënten direct verwijzen via ZorgDomein. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte manier om de zorg te krijgen die u nodig heeft.

Ons team bestaat uit oogartsen, optometristen, orthoptisten en huisartsen. De optometristen zijn bekwaam in het herkennen van oogziekten aan zowel de buiten- als binnenkant van het oog en spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig signaleren van oogaandoeningen. Indien nodig verwijzen zij door naar een oogarts. Alle specialisten werken nauw samen om de best mogelijke zorg te bieden, ondersteund door een academie waar professionals van elkaar leren.

Voor huisartsen biedt Ooghulp een betrouwbare partner voor snelle en deskundige oogzorg, met korte wachttijden en snelle terugkoppeling, waardoor patiënten efficiënt geholpen kunnen worden. Voor optiekzaken is samenwerking met Ooghulp een kans om deel uit te maken van een toonaangevend platform voor hoogkwalitatieve oogzorg, met volledige ondersteuning van ons team van oogspecialisten. Dit verhoogt de waarde die zij bieden aan hun klanten.

Oogzorg toegankelijk voor iedereen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen tijdig en snel geholpen kan worden bij een oogklacht. Bij Ooghulp werken we samen met verschillende oogzorgverleners om u snel, passende oogzorg te kunnen bieden bij u in de buurt.