Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Computer ogen

Heeft u last van computer ogen of wilt u meer informatie over deze oogklacht? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van computer ogen.

Wat zijn computer ogen?

Het is niet verwonderlijk dat velen oogproblemen ervaren als gevolg van langdurig werken achter een computerscherm. Dit is deels te wijten aan slechte beeldscherpte, laag contrast, spiegelingen en reflecties, die de leesbaarheid van tekst bemoeilijken. Lezen vanaf een computerscherm verschilt namelijk van het lezen vanaf papier. Deze extra belasting kan leiden tot oogproblemen of verergering van bestaande problemen. Maar wat zijn computerogen precies? Wanneer oogklachten ontstaan als gevolg van langdurig naar een beeldscherm kijken, noemen we dit computerogen. Zelfs dagelijkse blootstelling van meer dan drie uur aan computers, smartphones of tablets kan voldoende zijn om dergelijke problemen te veroorzaken.

Oorzaken van computer ogen

Het is onaangenaam voor uw ogen om gedurende lange tijd naar een beeldscherm op korte afstand te staren, maar er zijn nog twee andere oorzaken van computer ogen. Eén van deze oorzaken is het weinige knipperen van uw ogen, waardoor ze te weinig bevochtigd worden. Normaal gesproken knippert men ongeveer elke 20 seconden met zijn ogen, maar wanneer u naar een beeldscherm kijkt, halveert dit naar nog maar één knipper per 45 seconden.

Naast het knipperen en het langdurig staren, is het blauwe licht dat door het beeldscherm wordt uitgestraald ook een belangrijke boosdoener voor oogproblemen. Blauw licht verstoort namelijk uw slaapcyclus omdat het licht uw hersenen signaleert om wakker te worden. Hierdoor kan gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan uw slaapritme verstoren, waardoor u een minder goede nachtrust geniet. Des te vermoeider u en uw ogen, des te meer last u krijgt van klachten als droge of geïrriteerde ogen. Probeer blauw licht minstens een uur voor het slapen te vermijden om zo beter en sneller in slaap te vallen.

Symptomen van computer ogen

Hoewel “computer ogen” geen officiële medische term is, begrijpen we volledig dat langdurig werken achter een computerscherm nadelige symptomen kan veroorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende computerogen symptomen:

Wat te doen tegen computer ogen

Vraagt u zich af wat u kunt doen om uw computer ogen te verhelpen? Vaak zijn de symptomen van computer ogen niet permanent. Door een paar keer bewust met uw ogen te knipperen en in de verte te kijken, zult u merken dat de klachten verminderen. Ook kunt u kunsttranen of oogdruppels tegen computerogen of droge ogen gebruiken. Gebruik van kunsttranen kunnen de klachten verzachten. Als u echter regelmatig last heeft van computerogen en merkt dat de symptomen verergeren, is het raadzaam om contact op te nemen met een optometrist of oogarts. Een computerbril kan eventueel uitkomst bieden.

Computer ogen voorkomen

De optimale behandelingsmethode voor computergerelateerde oogklachten is het verminderen van beeldschermgebruik. Daarentegen beseffen wij dat dit in de huidige tijden van overmatig schermgebruik uitdagend kan zijn. Gelukkig zijn er aanvullende maatregelen beschikbaar om computerogen te voorkomen, waaronder:

  • Gun uw ogen af en toe rust. Een handige techniek om te gebruiken is de 20-20-20 regel. Dit houdt in dat u elke 20 minuten tijdens uw schermtijd gedurende 20 seconden naar een afstand van 20 meter kijkt. U kunt bijvoorbeeld uit het raam kijken of, nog beter, een korte wandeling maken.
  • Blijf voldoende knipperen. Door regelmatig te knipperen blijft u uw ogen bevochtigen.
  • Evalueer uw afstand. Zet uw scherm in de juiste positie. Plaats het beeldscherm op een afstand van ongeveer 50 tot 65 cm. Zorg er bovendien voor dat het beeldscherm op ooghoogte wordt geplaatst.
  • Zorg voor de juiste verlichting. Zit niet in een te donkere ruimte en bekijk of er niet te veel weerspiegeling van onder andere zonlicht in uw beeldscherm zit.
  • Vermijd droge lucht. Een droge lucht zorgt voor droge ogen, die de klachten verergeren. Bevochtig uw ruimte met een luchtbevochtiger, hang waterbakjes aan de kachel of leg een natte theedoek op de verwarming.
  • Schermloos na werk. Heeft u de hele dag al achter uw laptop gezeten? Zorg er dan voor dat uw ogen even rust krijgen na het werken. Maak een lekkere lange wandeling of ga lekker tafelen met vrienden.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van computer ogen of vraagt u zich af wat te doen tegen computer ogen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie