Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Chalazion

Wilt u meer informatie over chalazion? Ooghulp informeert u graag over de oorzaak, symptomen en behandeling.

Wat is een chalazion?

In elk ooglid zitten tientallen talgkliertjes (klieren van Meibom). Deze kliertjes zitten aan de bindvlies zijde van de ooglidrand en zorgen voor een stabiele en geoliede traanfilm (het laagje traanvocht op het oog). Als de afvoergang van deze kliertjes verstopt raken, hoopt de talg zich op. Er ontstaat een chalazion in het ooglid.

Een chalazion is een zwelling aan de binnenkant van het ooglid als gevolg van een verstopte talgklier. Een chalazion is niet pijnlijk in de meeste gevallen en wordt soms ook hagel of gerstekorrel genoemd. U kunt één maar ook meerdere chalazia tegelijk krijgen. De zwelling gaat meestal binnen enkele weken vanzelf weg, maar deze kan ook groter en pijnlijker worden. Er is in principe sprake van een steriele ontsteking, dat wil zeggen zonder infectie met bacteriën of virussen.

Als u last krijgt van klachten, zoals roodheid, pijn of een geïrriteerd hoornvlies, dan kan het bultje op de poli Oogheelkunde onder plaatselijke verdoving worden verwijderd.

Oorzaken van een chalazion

Door de verstopping van de afvoergang van de talgklieren, hoopt de talg zich op. Dit vormt een bultje of zwelling, een chalazion. De chalazion kan geïnfecteerd raken of onderdeel zijn van een ontsteking van de ooglidranden (blefaritis).

Als er een bacteriële infectie ontstaat wordt de chalazion rood en pijnlijk. De chalazion kan dan veranderen in een hordeolum internum, een acute infectie van een klier van Meibom.

Meestal is de oorzaak van een chalazion onbekend. Het komt vaker voor bij patiënten met rosacea (een huidaandoening) en blefaritis.

Verschil tussen een chalazion en een hordeolum

Een chalazion is een pijnloze zwelling door een verstopte talgklier. Een hordeolum is een acute infectie van een talgklier, die in de meeste gevallen door een bacterie ontstaat. Het ooglid is bij een hordeolum rood, dik en pijnlijk.

Symptomen of klachten van een chalazion

Ondanks dat een chalazion meestal pijnloos is, kan het toch een aantal klachten geven. Een chalazion heeft doorgaans de volgende symptomen.

  • De zwelling bevindt zich dicht bij de rand van het bovenste of onderste ooglid.
  • De zwelling voelt hard aan en kan gaan irriteren, waardoor u het gevoel kan hebben dat er een zandkorrel in uw oog zit.
  • Het bultje is enkele millimeters tot een centimeter groot. Als het bultje (in het bovenste ooglid) dusdanig groot wordt, kan het ooglid iets gaan hangen.
  • De chalazion kan op het oog gaan drukken, waardoor het hoornvlies kan vervormen. Door deze vervorming kan het zicht minder scherp worden.
  • Soms kan de zwelling openbreken. Er komt dan witte talg uit de bult.

U kunt eenmalig last krijgen van een chalazion, maar het kan ook terugkomen. Dezelfde talgklier kan nogmaals verstopt raken of een andere klier raakt verstopt.

Behandeling van een chalazion

Een chalazion zal in de meeste gevallen binnen een paar weken vanzelf verdwijnen. Het wordt niet aangeraden om een chalazion zelf te verwijderen. Wel zijn er een aantal dingen die u zelf thuis kunt doen om een chalazion zelf te behandelen.

Een beginnend chalazion kunt u behandelen met warme kompressen. U kunt twee keer per dag een in warm water gedrenkte doek op het oog houden. Zorg dat de doek niet te heet is en houd deze minimaal 15 minuten op het oog. U kunt ook het ooglid poetsen door een wattenstaafje met lauw water langs de oogleden te bewegen. Mocht de zwelling openbarsten, kunt u de inhoud er voorzichtig uitdrukken. In het geval van een bijkomende bacteriële infectie kan de zwelling met antibiotica, in de vorm van oogzalf of oogdruppels, worden behandeld.

Mocht de chalazion niet vanzelf verdwijnen, kan een arts de chalazion verwijderen. De behandeling van een chalazion gebeurd op de poli Oogheelkunde onder plaatselijke verdoving. Er wordt een sneetje gemaakt in de binnenkant van het ooglid, waarna de arts de inhoud van de zwelling verwijderd. Om het opnieuw optreden van een chalazion te verkleinen, verwijderd de arts ook het kapsel rondom de zwelling. Na de behandeling wordt er een drukverband met oogzalf aangebracht, welke zo’n 30 minuten moet blijven zitten. Doordat de incisie aan de binnenkant van het ooglid is gemaakt, is er aan de buitenkant van het ooglid geen litteken te zien als het is genezen.

Let op! U mag direct na de behandeling geen auto rijden, dus zorg dat u van tevoren vervoer heeft geregeld.

Wat als een chalazion terug komt?

In sommige gevallen keert een chalazion meerdere malen terug, in dezelfde of andere talgklieren. Mocht dit het geval zijn, dan moet de arts de behandeling herhalen. De chalazion wordt dan opnieuw operatief verwijderd. Het verwijderen van een chalazion is overigens alleen nodig als u er last van ervaart of voor cosmetische redenen.

Het is van groot belang dat u goede ooglidhygiëne toepast, om de kans op een recidief (opnieuw optreden) te verkleinen. Ooglidhygiëne wil zeggen, het verwarmen van het oog met een warme natte doek en het masseren en reinigen van de oogleden met een lauw wattenstaafje.

Bij een chronisch chalazion of een atypische situatie, wordt de kans op een talgkliercarcinoom (kwaadaardige tumor in de talgklieren) onderzocht. Meestal is dit gelukkig niet het geval.

Waarom Ooghulp

Denkt u dat u een chalazion heeft of wilt u een chalazion laten behandelen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele klinieken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Twijfelt u of u hulp nodig hebt? Neem telefonisch contact met ons op om meer informatie te ontvangen over een chalazion en uw symptomen. Of bekijk onze contactpagina hoe u snel een afspraak kunt inplannen.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie