Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Blefaritis

Denkt u dat u last heeft van blefaritis of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van blefaritis.

Wat is blefaritis?

Blefaritis, ook wel blepharitis, is een ooglidrandontsteking. Hierbij zijn uw ooglidranden of talgkliertjes (kliertjes van Meibom) ontstoken. De ooglidrandontsteking kan chronisch zijn of acuut optreden en komt veel voor. Goede ooglidhygiene is hierbij zeer belangrijk.

Er zijn twee soorten blefaritis, namelijk anterieure en posterieure blefaritis. Bij anterieure blefaritis zijn de ooglidranden ontstoken, waar bij posterieure blefaritis de afvoergangen van de kliertjes van Meibom zijn ontstoken (Meibomitis). Ook kunt u last hebben van beide vormen tegelijk.

Oorzaken van blefaritis

Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacterie, voornamelijk de staphylococcus aureus. Deze bacterie komt bij iedereen op de huid voor en is normaal onschuldig, maar soms dringt deze bij de ooglidranden door en ontstaat een infectie. Wanneer de Meibomkliertjes overmatig vet produceren (meibomklierdysfunctie) en dit aan de wimperharen blijft plakken, veroorzaakt dit irritatie aan het oog. Door deze irritatie krijgen bacteriën makkelijker de overhand.

Er zijn een aantal risicofactoren voor het krijgen van blefaritis. De ooglidrandontsteking komt namelijk vaker voor bij mensen met droge ogen, eczeem, acne en rosacea.

Symptomen van blefaritis

Een ooglid ontsteking kan vervelende klachten geven en meestal zijn beide ogen ontstoken. Posterieure blefaritis vertoont overigens niet altijd zichtbare klachten aan de buitenkant van uw ooglid.

Toch kunnen beide vormen van blefaritis symptomen geven als:

Ook kunnen de talgkliertjes of haarzakjes nog eens extra gaan ontsteken, wat zorgt voor een ontsteking in het ooglid (hordeolum). Bij een hordeolum is het ooglid rood, gezwollen en vaak erg pijnlijk.

Behandeling van blefaritis

Ooglidhygiëne

De blefaritis behandeling bestaat voornamelijk uit goede ooglidhygiëne. Leg twee keer per dag een in warm water gedrenkte doek op het oog. Zorg dat de doek niet te heet is en houd deze ongeveer 15 minuten op het oog. De warme kompressen kunnen huidschilfers, korstjes en talg verzachten. Poets ook de ooglidranden door een wattenstaafje met lauw water langs de oogleden te bewegen. Masseer hierbij ook de ooglidranden. Gebruik bij voorkeur geïmpregneerde doekjes, welke te verkrijgen zijn bij de apotheek, om de ooglidranden te poetsen. Poets tot de schilfers en talg zijn verwijderd.

Ook kunt u een BlephEx behandeling ondergaan. Dit is een intensieve reiniging van de ooglidranden. Op een veilige wijze wordt met een elektrisch sponsje het ooglid en de wimpers gereinigd. Zo wordt het ooglid ontdaan van bacteriën, schilfers en talg. De biofilm is gereinigd wat ervoor zorgt dat symptomen als jeuk en droge ogen verminderd worden.

Gebruik tijdens de ooglidontsteking geen oogmake-up en draag geen contactlenzen. Gebruik na de ontsteking een nieuw setje contactlenzen en een nieuw lenzenbakje om herbesmetting te voorkomen.

Antibiotica

In het geval van een bacteriële infectie, zoals bij anterieure blefaritis, kan antibiotica worden voorgeschreven. Het antibioticum, in vorm van gel of zalf, moet u op de ooglidranden en oogleden aanbrengen.

De behandeling van blefaritis kan worden aangevuld met het gebruik van oogdruppels of kunsttranen. Met name om de bijkomende klachten van droge ogen te verzachten.

Gaat de blefaritis maar niet over? Het kan zijn dat u last heeft gekregen van chronische blefaritis. In dat geval keren de klachten regelmatig terug en heeft u langdurige behandeling nodig om de ontsteking onder controle te houden. U kunt het beste contact opnemen met een oogarts voor een effectieve behandeling.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van blefaritis of andere symptomen en wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele klinieken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Twijfelt u of u hulp nodig hebt? Neem telefonisch contact met ons op om meer informatie te ontvangen over blefaritis en uw symptomen. Of bekijk onze contactpagina hoe u snel een afspraak kunt inplannen.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie