Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Bijziendheid

Twijfelt u of u bijziend bent of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van bijziendheid.

Wat is bijziendheid?

Myopie of bijziendheid is een afwijking van de ogen met als belangrijkste kenmerk dat er op afstand niet scherp gezien kan worden. Een bril of lenzen zijn nodig om het zicht van veraf te corrigeren. Bij myopie is er meestal sprake van een te lange oogbol, waardoor het brandpunt van de lichtstralen die erin schijnen vóór het netvlies valt in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld op afstand.

Op zich is een langere oogbol of een grotere as-lengte in het oog niet zo’n ernstig probleem. Echter kan een oogbol langer dan 25 millimeter wél problemen met zich meebrengen op latere leeftijd (netvliesloslating en glaucoom). Er zijn steeds meer mensen die myoop/bijziend zijn.

Oorzaken en risicofactoren van bijziendheid

Bijziendheid/myopie kan door een aantal zaken veroorzaakt worden. Hieronder de belangrijkste:

1. Een erfelijke factor
Indien de ouders van een kind bijziend zijn, dan heeft het kind een grotere kans om bijziendheid te ontwikkelen.

2. Intensief dichtbij werken (lezen, studeren, smartphone)
Er blijkt een sterk verband te zijn tussen bijziendheid en langdurig en intensief focussen op korte afstand tijdens de kinderleeftijd. Met andere woorden, kinderen die langdurig achter een scherm zitten of veel lezen hebben een grotere kans om bijziend te worden.

3. Buiten spelen
Kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen hebben doorgaans een grotere kans om myopie te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat bijziendheid vooral ontstaat als men te veel dichtbij kijkt. Tijdens de jaren vijftig is bijziendheid sterk toegenomen omdat mensen sindsdien vaker lezen en ook meer naar schermen begonnen te kijken.

Symptomen van bijziendheid

De oorzaken en risicofactoren van myopie zijn duidelijk maar wat zijn nu precies de belangrijkste bijziendheid symptomen? Hieronder een duidelijk overzicht van de meest voorkomende:

  • Aanhoudende hoofdpijn of ogen die vermoeid zijn
  • Moeite met het zien van het bord op school
  • Heel vaak dicht bij een televisie of ander scherm zitten
  • Boeken van héél dichtbij lezen
  • Niet goed ver kunnen zien
  • Veel en vaak knipperen
  • Vaak in de ogen wrijven
  • De ogen regelmatig dichtknijpen

Heeft u last van een van bovenstaande of meerdere symptomen van bijziendheid? Dan is het zeker aangewezen om een keer uw ogen te laten onderzoeken en de sterkte op te laten meten.

Behandeling van bijziendheid

Er zijn verschillende manieren waarop bijziendheid behandeld kan worden. Deze behandelingen kunnen onderverdeeld worden in:

  • Afremmen progressie van de bijziendheid op de kinderleeftijd
  • Corrigeren van de bijziendheid op alle leeftijden

Afremmen progressie bijziendheid

Er bestaan verschillende behandelingen die de progressie van bijziendheid mogelijk kunnen remmen. De oogarts en orthoptist behandelen kinderen met een risico op een progressieve bijziendheid met bepaalde oogdruppels (atropine). De exacte werking van dit medicijn op het remmen van de bijziendheid is niet geheel bekend. Daarnaast worden er adviezen gegevens om kinderen minder vaak dichtbij werk te laten verrichten (gamen, lezen, tablet) en vaker buiten te laten spelen.

Corrigeren van de bijziendheid

Bijziendheid is te corrigeren door het dragen van contactlenzen, een bril of het ondergaan van een refractieve behandeling (laser, lens-implantaten). Belangrijk is om eerst de sterkte op te laten meten door een kundige opticien of optometrist.

Waarom Ooghulp?

Bent u zelf bijziend of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele klinieken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Twijfelt u of u hulp nodig hebt? Neem telefonisch contact met ons op om meer informatie te ontvangen over bijziendheid en uw symptomen. Of bekijk onze contactpagina hoe u snel een afspraak kunt inplannen.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie