Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Achterste glasvochtloslating

Heeft u last van achterste glasvochtloslating of wilt u meer informatie over deze oogaandoening? Ooghulp informeert u hieronder over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van achterste glasvochtloslating.

Wat is een achterste glasvochtloslating?

Het glasvochtmembraan aan de achterzijde van het oog betreft een dunne, doorzichtige laag. Dit membraan bestaat uit een geleiachtige substantie en vult tevens het merendeel van het oog. Deze laag speelt een essentiële rol in het functioneren van het oog en de visuele waarneming. Echter, bij sommige oogaandoeningen of door veroudering kan het achterste glasvochtmembraan losraken van het netvlies en hierdoor voor problemen zorgen. Dit noemt men een achterste glasvochtloslating. Het is dan ook van groot belang dat dergelijke problemen tijdig herkend en behandeld worden om verdere schade aan het oog te voorkomen.

Oorzaken van achterste glasvochtloslating

Er zijn verschillende oorzaken voor een glasvochtloslating. Allereerst is er een duidelijk verband tussen glasvochtloslating en leeftijd. Hoe ouder het oog wordt, des te meer het onderhevig is aan veranderingen. Eén van deze veranderingen is het verouderingsproces van het glasvocht, waarbij de elasticiteit vermindert en er kans is op krimpen. Als gevolg hiervan kan het glasvocht, vaak plotseling, loslaten van de randen en het netvlies. Deze aandoening, genaamd glasvochtloslating, is een natuurlijk proces dat vooral tussen de leeftijd van 50 en 60 jaar voorkomt. Het loslaten van het glasvocht kan in beide ogen tegelijkertijd voorkomen, maar het tijdstip waarop dit gebeurt, is niet te voorspellen.

Behalve veroudering zijn er nog andere factoren die het risico op glasvochtloslating verhogen, zoals bijziendheid (myopie), oogtrauma of een staaroperatie.

Achterste glasvochtloslating symptomen

Achterste glasvochtloslating gaat gepaard met verschillende symptomen. Deze achterste glasvochtloslating symptomen komen plotseling opzetten. Verschijnselen waaraan u achterste glasvochtloslating kunt herkennen zijn:

  • Troebelingen (ook wel floaters of ‘mouches volantes’ genoemd). U kunt onder andere zwarte stipjes, streepjes, een grote vlieg of een spinrag zien.
  • Wazig zien. Wanneer u last heeft van glasvochtloslating gaat u wazig zien.
  • Lichtflitsen. U ziet flikkerend licht zoals een bliksemflits of alsof er een TL-lamp continu aan/uit vliegt.

Behandeling van achterste glasvochtloslating

Bij een achterste glasvochtloslating, waarbij het netvlies onaangetast blijft, is geen behandeling nodig. Het herstel bij glasvochtloslating gaat als volgt. De loslating van het glasvocht kan geen kwaad en de lichtflitsen en vlekjes gaan vanzelf weer over. Dit kan enige tijd duren. Bent u er niet zeker van of de glasvochtloslating kwaad kan? Neem dan contact op met een oogarts. Deze zal uw oog onderzoeken en vaststellen wat er aan de hand is.

Soms kan bij achterste glasvochtloslating een scheurtje in het netvlies ontstaan. Dan kan het zijn dat u een glasvochtloslating operatie moet ondergaan om netvliesloslating te voorkomen. Door middel van lasers kan het scheurtje vastgezet worden. Deze laserbehandeling vindt altijd in een specialistisch oogcentrum plaats. Wanneer het netvlies dusdanig gescheurd is dat de glasvochtloslating overgaat tot netvliesloslating, is het belangrijk dat u direct behandeld wordt. Het niet behandelen van netvliesloslating kan slechtziendheid en zelfs blindheid tot gevolg hebben. Raadpleeg de desbetreffende pagina voor meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van netvliesloslating.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van achterste glasvochtloslating of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele klinieken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Twijfelt u of u hulp nodig hebt? Neem telefonisch contact met ons op om meer informatie te ontvangen over achterste glasvochtloslating en uw symptomen. Of bekijk onze contactpagina hoe u snel een afspraak kunt inplannen.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie